Mülakatlarda Uygulanan Star Tekniği Nedir?

STAR metodu, davranış ve durum bazlı mülakat sorularına hazırlanmak için kullanılabilecek bir tekniktir.

STAR Kısaltmasının Açılımı Nedir?

STAR, durum, görev, eylem/davranış ve sonuç kelimelerinin İngilizce karşılıklarının baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır:

  • S-SITUATION-DURUM
  • T-TASK-GÖREV
  • A-ACTION-DAVRANIŞ
  • R-RESULT-SONUÇ

Bu yöntem mülakatta, gerçek hayatta karşılaştığınız deneyimleri kullanarak açık, net ve özlü yanıtlar hazırlamanıza yardımcı olacaktır.

İşe alım uzmanları, adayın bir işe uygun olup olmadığını belirlemek için davranışsal mülakat soruları sorabilirler. STAR stratejisini kullanarak, size yöneltilen soruyu tam olarak ele aldığınızdan emin olurken aynı zamanda geçmişte karşılaştığınız zorlukların üstesinden nasıl geldiğinizi ve başarılı sonuçlar aldığınızı da gösterebilirsiniz.

STAR nasıl işler?

STAR yöntemi, tarif edeceğini net bir çatışma ve çözüm ile takip edilmesi kolay bir hikâye oluşturmanıza yardımcı olur. Tekniğin her bir parçasının anlamını ise ilgili örnekleriyle birlikte aşağıda bulabilirsiniz:

Durum

Karşılaştığınız durum veya zorlukla ilgili bağlamı paylaşarak hikayenizin zeminini hazırlayın. Çoğu durumda, iş hayatına dair ilgili durumları anlatmak en iyisidir, ancak yaşamış olduğunuz doğrudan aktarılabilir deneyimlerin miktarına bağlı olarak, akademik projelerinizi veya gönüllülük çalışmalarınızı da paylaşmak uygun olabilir. Genel sorumluluklarınızdan ziyade spesifik bir örnek üzerinden konuşmak da ayrıca önemlidir. 

Görüşmeyi gerçekleştirenler, yaptığınız eylemler ve elde ettiğiniz sonuçlarla daha fazla ilgilendiğinden, cevabınızın bu kısmına minimum vakti ayırmalısınız. Mülakatı yürüten kişiye durumla alakalı yeterli bağlamı vermek için gerekli olan en önemli iki veya üç bilgiyi belirleyerek ilgili ayrıntıyı olması gerektiği kadar paylaşın.

Örnek: "Baş tasarımcı olarak son rolümde, ekibimin yetersiz kaldığı ve önemli bir iş yüküyle baş etmek durumunda kaldığı bir dönem yaşadık. Müşteri yöneticileri gerçekçi olmayan deadline’lar belirliyorlardı, bu da ekipte strese neden oluyor ve ekibin moralini negatif anlamda etkiliyordu.”

Görev

Karşılaştığınız durum veya zorlukta aldığınız sorumluluğu veya rolünüzü tanımlayın. Başka bir deyişle, sizin için belirlenen hedefi veya görevi ele alın. Bu bölüm, Durum kısmına benzer şekilde minimum bir vakit gerektirir. Burada da tamamlamanız gereken görevi en iyi şekilde anlatan sadece bir veya iki kritik noktayı düşünün.

Örnek: "Ekip lideri olarak, yalnızca ekibimin deadline’a uyduğundan emin olmak değil, aynı zamanda bant genişliğini diğer departmanlara iletmek ve ekibimi motive etmek de benim görevimdi.”

Eylem/Davranış

Durumla başa çıkmak veya zorluğun üstesinden gelmek için aldığınız belirli aksiyonları açıklayın. Cevabınızın bu kısmı, tam da bir role uygunluğunuzu büyük ölçüde gösteren kısım olduğundan, en ince ayrıntısıyla açıklama gerektirir. Başarıya ulaşmak için attığınız en etkili adımlardan birkaç tanesini belirleyin ve bunların üzerinde durun.

Çoğu zaman, işyerindeki zorluklar bir ekip tarafından ele alınır; ancak, bir iş mülakatı sırasında hedeflerinize nasıl ulaştığınızı açıklamak için “biz” kelimesini kullanmak yaygın bir hatadır. Her ne olursa olsun, kendi aksiyonunuza odaklanmak önemlidir. İşverenin amacının ekibinizden ziyade sizi bu pozisyon için işe almak olduğunu hatırlamak faydalı olabilir, bu nedenle spesifik katkılarınızı vurgulamak için “ben” kelimesini kullanmalısınız.

Örnek: "Daha iyi bir beklenti yaratmak için projenin tahmini zaman çizelgesini içeren resmi bir yaratıcı talep süreci oluşturdum. Ekibimin bant genişliğini tartışmak ve gelişmelere dair güncellemeleri paylaşmak için müşteri yöneticileriyle haftalık toplantılar planladım. Ayrıca, ekibimin sorunların ele alındığından haberdar olması ve böylece rahat hissetmesi için yeni süreçleri ekibime bildirdim.”

Sonuç

Almış olduğunuz aksiyonlarla ulaştığınız sonuç neydi? Bu bölüm de yanıtınızın odaklanılması gereken önemli bir parçası. Sonuçları ele almak için eylemlerinizden yalnızca biraz daha az zaman harcamalısınız. En etkileyici iki veya üç sonucun ne olduğuna karar verin ve bunlar hakkında konuşun.

Başarınızı ölçümleyin ve mümkünse harcadığınız çabanın etkisine dair somut örnekler verin. Ek olarak, öğrendiklerinizi, bu tecrübeden nasıl büyüyerek çıktığınızı ve bu deneyim sayesinde neden daha güçlü bir çalışan adayı olduğunuzu anlatın.

Örnek: "Ekibimin süreçlerinde daha fazla şeffaflık sağlayarak ve müşteri yöneticileriyle daha iyi beklentiler belirleyerek, tasarım ekibinin yapılacaklar listesini yeniden önceliklendirebildik ve iş listemizdeki her şeyi tamamlayabildik. Bu deneyimi bir öğreti olarak aldım, bu yapıyı uygulamaya devam ettim ve sonuç olarak takip eden çeyrekte ortalama proje zaman çizelgemizi iki gün kısaltabildik. Ayrıca ekipler arasında net bir şekilde iletişim kurmanın ne kadar önemli olduğunu da öğrendim.”

 

Değerlerinizi Nasıl Bulursunuz?Değerlerimizi nasıl bulabiliriz? Özlem Denizmen Onedio Yazio’da temel değerlerimiz hakkında yazdı!

 

 

Etiketler Mülakat
Yorumlar
Kalan Karakter 800