Para harcama sorununuz mu var?

Harcama alışkanlıklarınız finansal durumunuzu belirler. Para harcama sorunu nasıl anlaşılır? Bu durumu çözmeye sorunu tespit ederek başlayın.

1 7 HARCAMA SONRASI SUÇLULUK

Para harcadığınız için kendinizi suçlu hissedebilirsiniz. Ancak diğer yandan, harcamalarınızı kontrol altında tutacak iradeye sahip olmayabilirsiniz.

Suçlu hissetmenizin nedeni duygusal bir çatışma yaşıyor olmanız. Parayla ilgili çelişkili duygularınız, gerçekten değerli bir hedef için harcama yapmıyor oluşunuz sizde suçluluk uyandırıyor. 

Finansal durumunuz iyi olsa bile bu durum harcama sonrası pişmanlık yaratıp mutlu hissetmenizi engelleyebilir.

Para harcadıktan sonra kendinizi suçlu hissetmenizin bir başka nedeni de satın alımlarınızın değerlerinizle uyuşmamasıdır. Örneğin, arkadaş ortamınıza ayak uydurmak için bütçenize uymayan alışverişler yapmanız.

2 7 PERVASIZCA HARCAMA

Kendinizi fazla harcama yapmaktan alıkoyamıyorsanız yalnız değilsiniz. Kredi kartlarıyla fazla harcama yapmak kolay, şimdi satın al, sonra öde, alışveriş kredisi  gibi birçok ödeme seçeneği var. Bunların hepsi cazip gelse de, artan borçları ve düşen kredi notunu beraberinde getiriyor. 

3 7 DİKKATSİZ HARCAMA BELİRTİLERİ

Nereye, ne kadar ödediğinizi, evde hangi giysilerden kaçar tane, hangi renkler olduğunu biliyor musunuz? Alışveriş yaparken bir an durup ‘’Bunun çok benzeri zaten bende var.’’ diyor musunuz? Yoksa hiç düşünmeden ürünleri sepete atıyor musunuz?

4 7 ALIŞVERİŞ DAHA İYİ HİSSETMENİZİ SAĞLAR

Alışveriş sizi daha iyi hissettiriyorsa, ödemeyi karşılayamasanız bile hemen aklınıza kredi kartınız gelir. Tüm bağımlılıklarda olduğu gibi para harcarken modunuzu çok yüksek hissedersiniz. 

Gününüzü daha iyi hale getirmek için alışveriş yaparsınız ama bu sadece daha iyi hissetmenin pahalı bir yolu.

5 7 GİZLİ HARCAMA

Harcamalarınızı eşinizden, ailenizden gizliyorsanız alarmlar çalıyor demektir. Kendinize bu harcamaları neden hayatı paylaştığınız insanlara gösteremediğinizi sorun. Bu sizi alışveriş maceranızın arkasındaki nedenleri düşünmeye zorlayacak. Daha sonra dürüstçe finansal durumunuz hakkında bilgi verin. 

6 7 BÜYÜYEN BORÇLAR

Kaç tane kredi kartınız var? Kredi kartı borcunuzun tamamını düzenli olarak ödüyor musunuz? Limitinizi biliyor musunuz? Aslında gerçekten ihtiyaç olmayan bir alışveriş için ihtiyaç kredisi çektiniz mi? Bu soruları samimiyetle yanıtlayın. Her borç ödenir ancak kötü borç alışkanlığınızdan kurtulmadığınızda bu sorun tekrar eder ve finansal huzurunuz kalmaz. Borçlarınızı düzenli ödeyemezseniz kredi notunuz düşer, ihtiyaç anında kredi kullanamazsınız. 

7 7 SEBEPSİZ ALIŞVERİŞ

Çoğu için alışverişin amacı, bir ihtiyacı veya isteği karşılayan bir ürünü satın almaktır. Aklınızda bir istek veya ihtiyaç olmadan mağazaya gittiğinizi veya internette gezindiğinizi fark ederseniz, bu bir harcama sorununa işaret edebilir.

Sadece bir ürünü satın alma heyecanı için para harcamak alışveriş yapmak için yeterince iyi bir neden değildir.

Yorumlar
Kalan Karakter 800