Zorunlu trafik sigortasında azami prim artış oranı belirlendi

2024 yılının ilk dört ayında zorunlu trafik sigortası aylık azami prim artış oranı yüzde 5 olarak belirlendi. Bu oran, 2023 mayıs ayından itibaren geçerli olan aylık yüzde 2'lik artış oranından farklı.

Sigorta ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun Resmi Gazete'de duyurduğu yönetmelik değişikliğine göre, zorunlu trafik sigortası primlerinde yapılan güncellemeye göre, 2024 yılının ilk 4 ayı için aylık azami prim artış oranı yüzde 5 olarak belirlendi. Bu oran, 2023 mayıs ayından itibaren geçerli olan aylık yüzde 2'lik artış oranından farklıdır.

Önemli bir değişiklik olarak, trafik sigortası azami primi, 2024 mayıs ayından itibaren "hasar maliyet endeksi"ne dayalı olarak belirlenecek. Bu endeks, asgari ücret artış oranının yüzde 45, TÜİK'in açıkladığı yedek parça ve aksesuar fiyat artış oranının yüzde 30, motorlu araç fiyat artış oranının yüzde 15 ve araç bakım onarım fiyat artış oranının yüzde 10 ağırlıkta olduğu bir formülle hesaplanacak.

Kurul, hasar maliyet endeksi üzerinde izleme ve düzeltme faktörü belirleme yetkisine sahiptir. Bu faktör, hasar frekansı, hasar maliyetleri ve diğer etkenleri göz önünde bulundurarak Ocak, Şubat, Mart, Nisan ayları için belirlenen artış oranını revize etme yetkisi sağlar. Mayıs ayından itibaren ise endeksle belirlenecek oranı sıfıra kadar indirme veya iki katına kadar artırma yetkisine sahiptir.

Sigorta poliçelerine yeni yılda zam geliyor

Yeni yıl itibariyle sigorta poliçelerine yüksek oranlarda zam gelmesi bekleniyor. Sigorta şirketleri çeşitli risklere karşı poliçeler sunarken, kendi risklerini de reasürans adı verilen bir süreçle başka şirketlere transfer ederler. Özellikle Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında 100 milyar doların üzerindeki zararın %5'ini reasürans şirketleri karşılamak zorunda kaldı. Bu nedenle şirketler, uygulayacakları primleri 2-3 kat artırma konusunda hazırlıklı.

Şirketler maliyetlerinin dolar bazında bile büyük ölçüde arttığını ifade ederken, bu maliyet artışlarının konut, sağlık ve kasko poliçelerine yansıyacağı öngörülmektedir. En yüksek artışın ise ticari ve işyeri sigortalarında yaşanması bekleniyor. 

Trafik sigortasında uygulanan üst sınırlama nedeniyle, şu an için büyük bir artış öngörülmüyor. Ancak şirketler, bu durumun kendilerine ciddi zararlar verdiğini belirterek, bu zararın diğer poliçelerde zam olarak yansıma riskine dikkat çekiyor. 

Etiketler trafik
Yorumlar
Kalan Karakter 800