Yurtdışı kargonun vergisi artırıldı

İnternetten yurtdışı alışverişine vergi düzenlemesi yapıldı, 150 euro’ya kadar olan bireysel alışverişlerde maktu gümrük vergisi oranı artırıldı. Yeni oran AB dışındaki ülkelerden alışverişlerde geçerli olacak. Cep telefonu için ise ek vergi ödenecek.

Gümrük vergisinde yapılan değişiklikle Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelerden 150 euro’ya kadar olan bireysel alışverişlerde maktu gümrük vergisi oranı artırıldı. Buna göre, internet siteleri üzerinden Çin gibi ülkelerden getirilen ürünlerden yüzde 30 vergi alınacak. Cep telefonu ve kozmetik gibi eşyaları alanlar ise buna ilave yüzde 20'lik vergi daha ödeyecek.

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile AB dışındaki ülkelerden posta veya kargo ile gelen, değeri 150 euro’ya kadar olan eşyalardan alınan maktu gümrük vergisi oranı yüzde 20'den yüzde 30'a çıkarıldı. Açıklanan vergi oranları, kıymeti 1500 euro’yu geçmeyen ve ticari amaçlı olarak temin edilmeyen ilaçlar için de geçerli olacak. Posta ve kargo ile kişilere gelen, ticari nitelikte olmayan ve kıymeti 1500 euro’yu geçmeyen kitap ve basılı yayınlar için uygulanacak maktu gümrük vergisi ise sıfır olacak.

30 KİLOYU GEÇMEMESİ GEREKECEK

AB'den kargo ya da postayla gelen AB ülkelerinden getirilen ürünler için ise daha önce olduğu gibi yüzde 18'lik vergi oranı geçerli olacak. Eşyanın ÖTV kanununa ekli IV sayılı listede yer alan kozmetik, kürk, gümüş kaplama kaşık, klima, ısıtıcı, beyaz eşya, küçük ev aletleri, cep telefonu, kulaklık, televizyon gibi eşyalardan olması halinde bu vergi oranlarına ilave olarak yüzde 20 vergi daha tahsil edilecek. Bu limitler dahilinde getirilecek eşyanın brüt 30 kilogramı geçmemesi gerekecek.

Düzenleme, yurtdışından internet yoluyla satın alınarak gümrükten geçen ürünleri de kapsayacak. Böylece Aliexpress gibi sitelerden, Çin gibi ülkelerden ürünlerin bireysel olarak alımında yüzde 30'luk vergi ödenecek. İnternet sitesi üzerinden alınan ve AB dışı bir ülkeden getirilen 100 euro’luk bir üründen alınan maktu gümrük vergisi, 480 lirayı geçecek. Kararla yolcu beraberinde getirilen ve sigara, içki, kozmetik, gıda ürünlerin dışında kalan eşyalar da vergiye tabi olacak. Bu kapsamda, değeri 1500 euro'ya kadar olan ve hediyelik eşya limitinin üzerinde olduğu belirlenen eşyalardan maktu gümrük vergisi alınacak.

Öte yandan şirketlerin yurtdışından numune olarak getirdiği ürünlere vergi muafiyet tanınırken, Türkiye'ye tıbbi araştırma amacıyla gönderilen biyolojik materyaller de aynı şekilde vergi kapsamı dışında olacak.

Yorumlar
Kalan Karakter 800