Yetiştiriciler isyanda: 100 bin lira maaşla çalışacak kişi bulamıyorlar!

100 bin lira maaşla çalıştıracak çoban bulamadıklarından dert yanan yetiştiriciler, Hayvancılığın bitme noktasında olduğuna dikkat çekerek, mera ve çalışan elaman konusunda yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.

Güncelleme:

Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Sezer, hayvan yetiştiricilerinin 1 Mayıs ila 1 Haziran arasında çevre illerdeki mera ve yaylalara yaya gidilmesinin valilik kararıyla yasaklandığını hatırlatarak, hayvan yetiştiricilerin yaşadığı sorunlara ile ilgili açıklama yaptı.

Sezer, hayvan yetiştiricilerin yaşadıkları sorunlara değindi.

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte, hayvancılıkla geçinen aileler ile çiftçiler, yayla ve meraların yolunu tutmaya hazırlanırken, Elazığ, Tunceli, Bingöl, Muş ve Erzurum’a yaya gidişlerini kapattıkları için zor durumda olan hayvan yetiştiricilerin yaşadıkları sorunlara değindi.

Sezer, hayvan yetiştiricilerinin 1 Mayıs ve 1 Haziran arasında çevre illerdeki mera ve yaylalara yaya gidilmesinin valilik kararıyla yasaklandığına dikkat çekerek, “Küçükbaş hayvancılık içeride olmaz. Elazığ Valiliği’nin yayınlamış olduğu bir kararname mevcut. Kararname de, “Küçükbaş hayvanlar yaylaya yaya gitmeyecek” diye. Bizler göçer hayvancılık yapmaktayız bu neden dolayı da mecburen dışarıya yaya gitmek zorundayız. Gittiğimiz yaylalar ise 1 ay sonra açılacak. 1 ay bizim için büyük bir zaman demek. Bu 1 ayı yolda geçirerek yaya gitmemiz gerekiyor. Bunun da önünü kapatmışlar. Elazığ, Tunceli, Bingöl, Muş, Erzurum’a yaya gidişlerini kapattıkları için zor durumdayız. 1 Mayıs’tan 1 Haziran’a kadar küçükbaş hayvanlarımız Elazığ’da iklimsel şartlardan dolayı kalamıyor.” Diyerek konunun önemini vurguladı.

Çoban bulunamıyor mera yok!

Hayvancılığın bitme noktasına geldiğine dikkat çeken Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Sezer, şu an çoban ve yetişen bir eleman bile bulamadıklarını vurgulayarak, bu sorunun dikkate alınması gerektiğini, Çoban olmayınca hayvancılığın olmayacağını dile getirdi. “Şu an hayvancılık zor durumda, bitme noktasındadır. Bu sektöre bir el atılmazsa eğer kırsaldaki insanları tutmayız. Ülke ise zor durumda kalır” dedi.

Birçok yetiştiricinin hayvanlarını sattıklarını açıklanırken, bu durumun devam etmesi gibi bir durumda büyükbaşta şu anda nasıl ki dışarıya bağlı kaldıysak küçükbaşta da dışarıya bağlı kalabileceğini dile getiren Sezer, “Bunların başlıca sebeplerinden biri çoban, biri de mera sorunudur. Meralar bize kullandırılmıyor. Meralarımız var ama kullanamıyoruz.” Dedi.

Yorumlar
Kalan Karakter 800