Yargıtay: Miras kişisel mal, boşanmada paylaşılamaz

Yargıtay, eşlerden birine miras kalan mal ya da paranın ortak hesaba yatırılmış olsa bile kişisel mal niteliğinde olduğuna, boşanmada mal paylaşımına dahil edilemeyeceğine hükmetti.

ORTAK HESAPTAKİ PARAYI KOCA HARCADI

Emsal nitelikte bir kararla sonuçlanan olay şöyle gelişti: Bursa’da 1984’te evlenen çift, şiddetli geçimsizlik sebebiyle boşandı. Kararın kesinleşmesinin ardından kadın, babasından miras kalan ancak kocasıyla açtığı ortak hesaba yatırılan paranın tahsilini istedi. Kocanın, kendisine bilgi vermeksizin hesaptan yüklü miktarda para çektiğini anlatan kadın, bu paranın davalı tarafından harcandığını veya saklandığını öne sürdü.

138 BİN LİRANIN TAHSİLİNİ İSTEDİ

Kadın, başka bir banka şubesindeki ortak hesaptan ve kredi kartlarından davalı tarafından yüklü miktarda para çekildiğini sonradan tespit ettiğini ileri sürdü ve 138 bin liranın tahsilini istedi. Karşı taraf ise davanın reddini talep etti. Mahkeme davanın kısmen kabulüne hükmetti. Kararı davalı koca temyiz edince devreye Yargıtay 3’üncü Hukuk Dairesi girdi.

YARGITAY’IN EMSAL NİTELİKLİ KARARI

Emsal nitelikteki kararda; mirastan kalan paranın ortak hesaba yatırılsa dahi kişisel mal hükmünde olduğuna dikkat çekildi ve şu ifadelere yer verildi: “Davacı taraf müşterek hesaptaki paranın ölen babasından intikalen gelen taşınmazın satışından elde edilen para olduğunu ileri sürmüştür. Davalı ise bu olguyu kabullenerek, davacıya babasından gelen ve müşterek hesaba yatırılan bu paranın gerek müşterek çocukları gerekse ortak evleri için kullandıkları savunmasında bulunmuştur.”

‘MİRAS KİŞİSEL MAL HÜKMÜNDEDİR’

Yargıtay kararının devamında şu ifadeler yer aldı: “Kanuna göre, bir eşin miras ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleri kişisel mal kabul edilmektedir. Mahkemenin de kabulünde olduğu üzere, müşterek hesaptaki para, davacıya ölen babasından intikalen gelen kişisel malvarlığı olup, bunun müşterek hesaba yatırılmış olması, bu paranın niteliğini değiştirmeyecektir. Davalı tarafından çekildiği dosya ile sabit olan paranın evlilik birliğine özgülenerek harcandığı davalı tarafından ispatlanamamıştır. Hal böyle olunca, müşterek hesaptaki paranın tamamının davacıya ait kişisel mal varlığı kabul edilerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekir.”

Melisa Tapan dedesi Sakıp Sabancı’dan kalan mirası açıkladıMelisa Tapan dedesi Sakıp Sabancı’dan kalan mirası açıkladıMerhum iş insanı Sakıp Sabancı’nın torunu Melisa Tapan, “Dedem Sakıp Sabancı ile en saf yıllarımda pek çok anımız birikti” dedi ve kendisine bıraktığı en büyük mirası anlattı.

 

Etiketler yargıtay miras
Yorumlar
Kalan Karakter 800