Yapay zeka, depremleri 1 hafta önceden tespit edebilir! Doğruluk oranı ise oldukça şaşırtıcı

Önce orman yangını detektörü alanında kullanılan yapay zeka ardından deprem tahmini konusunda da yapılan araştırmalara verdiği tepki ile herkesi şaşkına uğrattı.

Güncelleme:

Yapay zeka giderek hayatımızın her alanına girerken teknolojik anlamda da bizlere çok büyük fayda sağlıyor. Bu fayda doğru ellerde pek çok insanın kurtulmasına da olanak tanıyabiliyor. Önce orman yangını detektörü alanında kullanılan yapay zeka ardından deprem tahmini konusunda da yapılan araştırmalara verdiği tepki ile herkesi şaşkına uğrattı.

Yapay zeka depremleri %70 doğruluk oranı ile tahmin ediyor.  Gerçek zamanlı sismik veriler ile yapılan deneylerde yapay zeka tam olarak 1 hafta öncesinden depremleri tahmin etmeyi başardı. Bu konuda uzun süren eğitimler ile birlikte ortaya çıkan başarılı sonuç yüzleri güldürdü.

%70 doğruluk depremler 1 hafta önceden tespit edilecek

Çin’de yapılan araştırmalar tam 7 aylık çalışmanın sonucu olarak bilim insanları ile paylaşıldı. Yapay zeka, depremin meydana gelmesi beklenen yerin 200 mil yakınında haftalık olarak 14 tane depremi doğru bir şekilde tahmin etti. Bu tekniğin tüm bölgelerde henüz net bir şekilde çalışabileceği bilinmiyor. Ancak araştırmalar için bu sonuçlar oldukça umut verici.

Çin’de araştırma yapan Teksaslı grup bu araştırmaların aynısını Teksas’ta da yapmayı planlıyor. Bunun sonucunda da eğer başarılı veriler alınırsa o zaman çalışmalar hız kazanacak ve dünyanın pek çok yerine bu sistem kurulacak. Üstelik depremlerin 1 hafta önceden tahmin edilmesi ile binlerce, milyonlarca insan kurtulabilecek. Şuan ki sistemler depremi sadece birkaç saniye öncesinde tahmin edebiliyor.

Etiketler Yapay Zeka deprem
Yorumlar
Kalan Karakter 800