Yabancılara ev kiralarken nelere dikkat edilmeli?

Türkiye’de yabancılara ev kiralarken nelere dikkat edilmeli? Kirayı ödemeden ya da eve zarar verip ülkeden ayrılırsa ne yapılmalı? Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, bu konuda ev sahiplerini uyardı.

Türkiye’de yaşamaya başlayan yabancıların sayısı arttıkça, yabancılara kiralanan ev sayısı da artıyor. Peki evi kiralayan yabancı, kirayı ödemeden ülkesine dönerse ya da eve zarar verip ülkeden ayrılırsa ev sahipleri yasal olarak ne yapabilir?

 SÖZLEŞME NOTERDE YAPILMALI

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan’a göre mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde kiracıya ülkesinde de dava açılabilir ancak mutlaka sözleşmeler noter huzurunda yapılmalı. “Yabancı bir ülke vatandaşına kiralama yapılıyor ise kira sözleşmesinin noter huzurunda yapılması zorunlu kılınmıştır” diyen Akdoğan şu uyarılarda bulundu:

- İlk kez ikamet izni alacak olan yabancılar göç idaresine verecekleri belgelerde, noter onaylı kira kontratını ibraz etmeleri gerekiyor.

VİZE SÜRESİNE BAKILMALI

- Kira kontratının noterden onaylanabilmesi için tarafların noterde de bir araya gelmeleri gerekiyor.

- İşlemler için pasaportu tercüme edilmiş olmalı.

- Kira sözleşmesine mutlaka pasaport numarası yazılmalı ve pasaport örneği de alınmalı.

- Türkçe bilmeyen taraf varsa, yeminli tercüman eşliğinde kira sözleşmesi yapılmalı.

- Tercüman kira süresi, başlangıcı, ilgili maddeleri kiracıya da doğru bir şekilde aktarmalı.

- Kiracıya tapu örneği ve belediyeden alınan numaranın verilmesi gerekiyor.

-  Kiracının pasaportundan ülkemize yasal yolla girip girmediği ve vize süresi de incelenmeli.

- Eve zarar verilmesi halinde alınan depozitoyla bunun karşılanması beklenir. Depozito yetmez ise zarar tespiti yaptırılarak masraflar talep edilebilir.

Yorumlar
Kalan Karakter 800