Viral pazarlama nedir, nasıl yapılır?

Son dönemin en etkili pazarlama yöntemi olan viral pazarlama, birçok girişimin başarısında önemli bir paya sahip.

Bunun nedeni de, ‘Viral pazarlama nedir’ sorusunun yanıtında gizli. Virüs gibi yayılan pazarlama yönetimini tanımlayan viral pazarlama, mal ya da hizmetin hedef kitleye kısa sürede adeta virüs gibi yayılmasını sağlıyor.

VİRAL PAZARLAMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Bu pazarlama tekniğinin en temel özelliklerinden biri, paylaşılabilir içerikler kullanılarak yapılmasıdır. Bu içerikler; metin, görsel ya da video formatına olabilir. Günümüzün kullanıcı alışkanlıkları göz önünde bulundurulduğunda bu amaçla en çok videoların kullanmasının şaşırtıcı olmadığı rahatlıkla söylenebilir. Tabii bu videoların da izleyen kişileri eğlendiren fikirler ve etkili mesajlarla bezeli olması olması da büyük önem taşır.

'VİRAL PAZARLAMA NASIL YAPILIR?'

“Viral pazarlama nasıl yapılır?” sorusuna iki farklı şekilde cevap verilebilir. Bunlardan ilki, daha amatör içeriklidir ve nihai kullanıcı tarafından yapılır. Aslında doğrudan reklam amacı taşımadan çekilen ve kullanıcının bir ürüne yönelik memnuniyetini ifade ettiği video, kısa sürede çok fazla izlenebilir, büyük etki yaratabilir. Kimi zaman bu tür videoların, ilgili markalar tarafından satın alındığı ve böylece profesyonel bir kimlik kazandığı da görülür.

SAMİMİYET DUYGUSUNDAN ÖDÜN VERİLMEMELİ

Diğer yöntem ise doğrudan bir ajans aracılığıyla ücreti ödenerek böyle bir video hazırlatmaktır. Bu şekilde kurgulanan videolar, önemli bir stratejinin parçasıdır ve viral çalışmaların ruhunu yansıtacak şekilde samimiyet duygusundan ödün vermemelidir. Dolayısıyla içerik bu durum gözetilerek hazırlanmalı, kullanılacak çekim teknikleri de bu doğrultuda belirlenmelidir.
Bu tür çalışmaların yürütülmesi esnasında üç unsura özellikle dikkat etmek gerekir. Viral pazarlamanın temel öğeleri olarak da tanımlayabileceğimiz bu üç faktör; doğru insan, doğru mesaj ve uygun koşullardır. Bu öğeler, viral pazarlama çalışmalarının başarısını etkileyen üç kavram ile karşılıklı bir ilişki içindedir.

Bayramda yerli turist Rusya'ya alternatif olacakBayramda yerli turist Rusya'ya alternatif olacakRusya-Ukrayna savaşıyla birlikte daralan Rusya ve BDT pazarına alternatif arayışlarına yönelen turizm sektörü, hareketli geçmesi beklenen Kurban Bayramı ile birlikte iç pazara ağırlık verecek.

 

Etiketler pazarlama viral
Yorumlar
Kalan Karakter 800