Ünlü yatırımcı Jim Rogers kazanmanın sırrını anlattı

Dünya finansı son bankacılık kriziyle kritik bir viraja girerken bireysel yatırımcı, birikimini korumanın yolunu arıyor. Ünlü finansör Jim Rogers, Türk yatırımcılara uyarı ve tavsiyede bulundu. Rogers, yüksek enflasyonda servetini nasıl koruduğunun ve kazanmanın sırrını anlattı.

Güncelleme:

Bankacılık krizinde durum ciddi

ABD'li ünlü yatırımcı ve finans yorumcusu 80 yaşındaki Jim Rogers, bankacılıkta yaşanan krizle ilgili ‘durum ciddi’ ifadesini kullandı. Belirsizlik ortamında yatırımcının yapması gerekenlere dair önemli ipuçları veren Rogers, yüksek enflasyonda parasının değerini nasıl koruduğunu da anlattı.

Belirsizlik sürecek öngörüsü

Jim Rogers, dünyanın savaş, enflasyon başta olmak üzere birçok sorunu olduğunu ifade ederek, daha fazla enflasyona doğru gidildiğini, merkez bankalarının bu enflasyonu nu durdurmaya çalıştığını, ancak alınan sonuçlar çok iç açıcı olmadığını söyledi. Rogers, “Çünkü piyasalar hâlâ bir yukarı bir aşağı yönde seyrediyor. Para politikalarında önümüzdeki dönemde belirsizlik sürecek” diye konuştu.

Doğru zamanda doğru hamle

Merkez bankalarının sorunu çözdüklerini sandığını ancak çözülmediğini savunan Rogers, “Enflasyon geri dönecek ve sonra tekrar faiz oranlarını yükseltmek zorunda kalacaklar. Doğru zamanda doğru hamlenin yapılması gerekiyor” dedi.

Parayı koruduğu ve kazandığı tek yer…

Jim Rogers, belirsizlik ortamında parasının değerini nasıl koruduğu hakkında şu bilgileri verdi: “Biraz gümüşe yatırım yaptığım. Biraz da altınım var. Enflasyon düşerse daha fazla emtia satın alacağım. Çünkü enflasyon olduğunda fiyatı yükselen şeylere sahip olursanız para kazanır ve kendinizi korursunuz. Enflasyon varken, emtia fiyatları yükselir. Emtialar enflasyon geri geldiğinde, kendimi korumak ve para kazanmak için yatırım yaptığım bir yer.”

‘Bir sonraki kriz daha kötü olacak’

Dünyada hisse senetleri piyasasında fırsatların olduğunu ifade eden Jim Rogers, Türkiye’nin yanı sıra Çin, Avrupa ve ABD’de birçok hissenin ucuzladığına dikkati çekti. Rogers, küresel bankacılık krizine ilişkin de durumun ciddi olduğunu belirterek şunları söyledi: “Durum ciddi ama bir sonraki bankacılık krizi daha kötü olacak. Bu olacakların başlangıcıdır. Çünkü faiz oranları son derece düşük olduğunda, birçok banka, ülke ve şirket hatalar yaptı. Sorunlar birikiyor ve bir sonraki bankacılık krizi çok daha kötü olacak.”

Yatırımcı ve finansal yorumcu

Jim Rogers, Singapur merkezli Amerikalı bir yatırımcı ve finansal yorumcudur. Beeland Interests, Inc.'in başkanıdır. Quantum Fund ve Soros Fund Management'ın kurucu ortağıdır. Aynı zamanda Rogers International Commodities Index'in de yaratıcısıydı. 1990'dan 1992'ye kadar, altı kıtada 160 bin km üzerinde bir mesafe kat ederek Çin'i ve dünyayı motosikletle tekrar gezdi. Yolculuğu Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.

Yorumlar
Kalan Karakter 800