Uçakta ortak koltuk kolçağı kime ait?

Uçak yolculuğu yapan herkesin tanık olduğu hata bizzat yaşadığı kolçak sorununu köşesine taşıyan Posta gazetesi yazarı Şirin Sever, bu durumdan şikayetçi olan tüm yolcular adına sordu: ‘Uçakta orta koltuk kolçağı kime ait?’

Her uçak yolculuğunda ‘kolçak’ kavgası verdiğini aktaran ve en son Bodrum uçağında da aynı durumu yaşadığını aktaran Şirin Sever’in yazısı özetle şöyle:

“Her iki kolunu, iki yanındaki kolçaklara koyarak, yanındaki yolcuya yaşam hakkı tanımayan görgüsüzler öyle çok ki! Yazla birlikte daha çok uçtuğumuz için, bu konuyu bir kez daha tartışmaya açmayı görev sayıyorum saygıdeğer okur!

Bodrum uçağındayım yine.. Koridordaki koltukta yerimi aldım, yanımda da genç bir erkek. Sağ yanında yani cam kenarında ise kız arkadaşı ya da karısı var. El eleler, muhabetteler, sağ koltuk kolçağı onun zaten. Ama bu genç arkadaş, sol kolunu da aslında benim de olan kolçağa koymuş, evinin salonunda oturuyor gibi yayılmış.

Biraz da iri kıyım olduğu için ben soluma yattıkça yattım, gelip geçen hostesler omzuma çarpıyor ama olsun, bizimki çok rahat! Uyarsan, ağız dalaşı olacak, hiç çekemem. Bu dertten çok muzdarip olduğum için, hostese bile sormuşluğum var ‘kimin bu orta kolçaklar?’ diye. “Görgü kuralları geçerli” demişti. E yanımdaki adamda görgü yok, onu n’apıcaz?

Bu derde sahip olan, bir ben de değilim bu arada. Dünyada da aynı tartışma var. Hatta uçakta en çok, kol koyma yeri yüzünden çıkıyormuş kavgalar. Sizin de başınıza gelmiyor mu? Dirseklerin birbirine çarpmasıyla itişme başlar. Önce gizli gizli iki taraf da dirsekleriyle birbirini iter, kimse o kolu bırakmak istemez. Diğer yolcunun uyumasını fırsat bilip hafif bir dirsek darbesiyle kol koyma yeri ele geçirilir. Al sana uçakta kavga!

 Uçakta ortak koltuk kolçağı kime ait? resim: 0

PEK ÇOK PLATFORMDA TARTIŞILAN MESELE

Sahiden bu orta koltuk kolçakları kime ait? Yazılı olmasa da bir kuralı yok mu bunun? Biraz araştırdım, pek çok sosyal platformda tartışılan bir mesele bu.

  • Mesela bir seyahat uzmanı “Orta koltuktaki yolcu daha dezavantajlı olduğu için, yani hareketleri kısıtlandığı için, her iki kolunu da dayama lüksüne sahip olmalı” diyor.
  • Bir görgü kuralları uzmanı da; uçaktaki nezaket kurallarını anlattığı bir yazıda “En konuşulmayan protokol kuralıdır, en rahatsız koltukta yani ortada oturan kişi her iki taraftaki kolçakları almalıdır” diyor.
  • Yine bir başka görgü uzmanı açıklıyor: “Bu asla bir kazan-kazan durumu olmamalı. Pencere kenarında oturacak kadar şanslıysanız, güzel bulutlara bakabilir ve inişi izleyebilirsiniz. Koridordaysanız ayağa kalkıp gerinebilirsiniz. Orta koltuktaki kişi sıkışır. Bu yüzden onun kolçak konusunda karar verici olmasına izin verin.”
  • USA Today’in ortak kolçak tartışmasına ilişkin bir haberinde ise; bazı yolcuların ‘ilk gelen alır’ mantığında olduğuna yer verilmiş ancak bu kınanmış. Hatta bunun, uçak koltuğunu tamamen geriye yatırmaya benzer, bencilce bir durum olduğunun altı çizilmiş.
  • Sonuçta, hiçbir yazılı kural yok, “Bu konu sadece ortak nezaket konusudur” deniliyor. Dolayısıyla kavga sebebi olmaya da devam edecek. O zaman hiç değilse şunu yazayım: Eğer bir tarafınızda yakınınız varsa, o tarafa yanaşın. Bir yabancıyla ten tene, dirsek dirseğe oturmayın, biraz nezaket kimseyi öldürmez!

UÇAKTA GÖRGÜ KURALLARI ARAŞTIRMASI

Bu vesileyle bir araştırmadan da bahsedeyim... British Airways, geçmiş bir dönemde yapmış. Kolçak konusu ve bunun gibi uçakta geçerli görgü kurallarıyla ilgili 1500 yolcunun katıldığı bir araştırma bu. Ve yolcuların yüzde 67’si kolunu sadece bir tarafa koyup, diğer taraftaki kolçağı yan koltukta oturan yolcuya bırakmanın doğru olduğunu söylemiş. Geri kalan yolculara göre de, ilk gelen yolcu kolunu istediği yere koyabilir. İyi olan kazansın yani! Başka sonuçlar da var…

  • Yolcuların yüzde 59’u ayakkabı çıkarmanın sorun olmayacağını söylemiş. Yüzde 87 ise çorap çıkartmanın sıkıntı yarattığı görüşünde.
  • Yolcuların yüzde 83’ü, yanında oturana gülümseyip ‘Merhaba’ demenin yeterli olduğu fikrini paylaşıyor, ısrarlı sohbete gerek yok.
  • Yüzde 80’e göre, tuvalete giderken yanınızdaki kişiyi müsaade istemek için uyandırmak normal. Ama yüzde 40’ı bunun uçuş süresince birden fazla yapılmaması gerektiğini belirtiyor.
  • Yüzde 66 yanında horlayan bir yolcu olduğunda hiçbir şey yapmamayı tercih ediyor. Yüzde 20 ise kazayla dirseği çarpmış gibi yapıp onu uyandırdığını anlatıyor.
Ucuz uçak bileti almak isteyenler pazar sabahlarına dikkat!Bir tatilin ilk adımı olan seyahat biletleri konusunda vatandaşlar, hemen hemen tüm sektörlerde olduğu gibi online kanallar aracılığıyla bilet fiyatlarını karşılaştırıyorlar. Bu konuda birkaç tüyo hayat kurtarıcı olabiliyor.

 

Etiketler uçak Haber
Yorumlar
Kalan Karakter 800