Türkiye'de yaşlı nüfus hızla artıyor! Cumhuriyet tarihinde bir ilk...

Türkiye'de yaşlı nüfusun oranı 2023'te %10,2'ye yükselerek Cumhuriyet tarihinde ilk kez çift hanelere ulaştı. Uzmanlar, gelecek yıl 65 yaş üstü nüfusun 9,5 milyonu aşacağını düşünüyor.

Güncelleme:

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Özmete, "18-24 Mart Yaşlılar Haftası" kapsamında yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaşlı nüfusun son beş yılda %22,6 artarak 2022'de 8 milyon 451 bin 669 kişiye ulaştığını ifade etti.

Özmete, Türkiye'de yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranının 2023'te %10,2'ye yükselerek Cumhuriyet tarihinde ilk kez çift hanelere ulaştığını belirtti.

Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranlarına ilişkin Özmete, şu açıklamalarda bulundu:

"1935'te yüzde 3,9, 1950 yılında yüzde 3,3, 1970 yılında yüzde 4,4, 2000 yılında yüzde 5,7 olarak hesaplandı. Söz konusu oran, 2010 yılında yüzde 7,2'ye çıkarken bu tarihten itibaren de yükselişini sürdürdü.

2020'de yüzde 9,5 seviyesine yükselen bu oran, geçen yıl yüzde 10,2'ye çıktı ve böylece Cumhuriyet tarihinde ilk kez çift haneyi gördü. Türkiye'de 2022 yılında 33,5 olan ortanca yaş, 2023 yılında 34'e yükseldi."

Yaşlı nüfusun artması bekleniyor

"Türkiye'de 2025 yılında 65 yaş ve üstü kişi sayısının 9 milyon 731 bin 422'ye yükselmesi ve bu sayının ilerleyen yıllarda giderek artması bekleniyor.

Nüfus projeksiyonlarına göre yaşlı nüfus oranının 2030 yılında yüzde 12,9, 2040 yılında yüzde 16,3, 2060 yılında yüzde 22,6 ve 2080 yılında yüzde 25,6 olacağı öngörülüyor."

Emine Özmete, nüfusun yaşlanmasıyla birlikte aile yapılarından iş gücüne ve finansal piyasalara kadar toplumun neredeyse tüm sektörlerini etkileyen bir dönüşümün yaşandığını belirtti. Bu durumun özellikle konut, ulaşım ve sosyal koruma gibi mal ve hizmetlere olan talebi de etkilediğini ifade eden Özmete, bu durumun 21. yüzyılın en önemli toplumsal değişimlerinden biri olduğunu vurguladı. Bu nedenle, şehirlerde alınacak politika önlemlerinin hayati öneme sahip olduğunu dile getirerek şunları ekledi:

"Yaşlıların ve ailelerinin desteklenmesi için sağlık ve sosyal bakımın bütünleşik olarak planlanması ve uygulanması gerekmektedir. Palyatif bakım, Alzheimer hastalarına yönelik bakım gibi uzmanlaşmış hizmetlerin yaygınlaştırılması ve bakım sigorta sisteminin devreye sokulması gibi çok yönlü programlara ihtiyaç duyulmaktadır."

Yerel yönetimler yaşlılara hizmet sunmalı

Özmete, yerel yönetimlerin üzerine düşen görevler olduğunu belirterek, açıklamalarını şöyle sürdürdü: 

"Şehirlerin, yaşlılar ve aileleri için erişilebilir olması topluma katılım hakkını desteklemek için önemlidir. Yerel yönetimlerde yaşlı konseylerinin oluşturularak yaşlıların bilgi ve tecrübelerinden yararlanılması ve kararlara katılımlarının sağlanması belediyelerin en önemli sorumluluğu olarak görülmelidir.

Toplumdaki sosyal ve kültürel algılara göre kişi emekliye ayrıldığında yaşlı kabul edilir. Oysa emeklilik yaşlılığa aktif ve sağlıklı bir şekilde geçiş yapmak için değerlendirilmesi gereken bir dönemdir. Emeklilik dönemi sağlık, sosyal, kültürel, arkadaşlık ve akrabalık ilişkileri ve diğer yönleriyle yaşlılığa yatırım yapılması gereken bir süreç olarak değerlendirilmelidir. Bu nedenle yerel yönetimlerin aktif yaşlanmayı destekleyecek uygulamaları ve ileri yaşlarda bakım ve destek hizmetlerini sunmaları önemlidir."

Etiketler yaşlı
Yorumlar
Kalan Karakter 800