Türkiye'de ne kadar kayısı ağacı var?

Kayısı yetiştiriciliği yoğun olarak Akdeniz ülkeleri ve Avrupa’da yapılıyor. İran, Özbekistan ve Cezayir’de de önemli miktarda kayısı üretiliyor. Peki Türkiye’de ne kadar kayısı ağacı var?

Dünya kayısı üretiminin büyük bir kısmını Malatya karşılıyor. Iğdır ve Anamur'da yetişen kayısı ile Malatya'da yetişen kayısılar arasında fark vardır. Diğer kayısılar yalnızca sofralık olarak ikram edilebilirken Malatya kayısısı fırınlanarak, güneşte kurutularak da ikram edilebilir.

Malatya'da yetiştirilen kayısı, yurt içi ve dışında daha fazla tercih ediliyor.

YÜZDE 70 PAYA SAHİP

Dünya kuru kayısı üretiminin önemli kısmının yapıldığı Malatya'dan yeni ihracat sezonunun ilk iki ayında yurt dışına 14 bin 426 ton kuru kayısı gönderilerek, 78 milyon 63 bin dolar gelir elde edildi.

Malatya'nın tek başına dünya yaş kayısı üretiminde yüzde 11, dünya kuru kayısı üretiminde ise yüzde 70'lik bir paya sahiptir. Tarihi önemi ve dünya piyasasındaki bu hakimiyeti nedeniyle Malatya kayısı ile anılmış, Malatya ile kayısı adeta iki özdeş kelime haline gelmiştir.

Türkiye'de ne kadar kayısı ağacı var?  resim: 0

1 KAYISI AĞACI KAÇ KİLO MEYVE VERİR?

Ortalama meyve ağırlığı 40 gr ve ağaç başına ortalama verim 15 kg'dır.

1 KİLO KURU KAYISI KAÇ KİLO YAŞ KAYISIDAN ELDE EDİLİR?

Yaklaşık 5 kilo taze kayısıdan 1 kilo kuru kayısı elde edilebilir. Bu nedenle diğer kurutulmuş meyvelere oranla kuru kayısıda çok daha fazla besleyici özellik bulunur.

COĞRAFİ BELGELİ ÜRÜN

Avrupa Birliği nezdinde coğrafi işaret belgeli ürün olan Malatya kayısısı, döviz getirisiyle yüz güldürüyor.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, AA muhabirine, ağustos ayıyla başlayan yeni ihracat sezonunun hızla devam ettiğini söyledi. Dünyadaki ekonomik dalgalanmaların tarım ürünlerini de etkilediğini belirten Özcan, kayısıda ihracat rakamlarını en üst düzeyde tutabilmek için yoğun mücadele verdiklerini ifade etti.

HEDEF 40 BİN TON İHRACAT

Özcan, yeni sezona hızlı başladıklarını anlatarak, şunları kaydetti: "Sezonun ilk iki ayında 14 bin 426 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirerek karşılığında 78 milyon 63 bin dolar gelir elde ettik. Ekim ayının ilk 10 gününde ise yaklaşık 2 bin tonluk ihracat gerçekleştirdik. Kayısıdaki fiyat artışlarından dolayı miktarda kısmi bir gerileme söz konusu ancak ihracat rakamlarımız (gelir bazında) geçen yılın üstünde seyrediyor. Hedefimiz yılbaşına kadar 40 bin ton ihracat rakamını yakalamak."

Malatya kayısının ABD başta olmak üzere Fransa, Almanya, Birleşik Krallık, Brezilya gibi 113 ülkeye ihraç edildiğini belirten Özcan, "Sezon sonuna kadar 100 bin ton ihracat 500 milyon dolar gelir hedefimize emin adımlarla yürüyoruz" diye konuştu.

Doğayı korumanın, israfı önlemenin 8 yolu!Doğayı korumanın, israfı önlemenin 8 yolu!Günlük hayatımızda verdiğimiz pek çok kararın dünya üzerinde büyük etkisi var. İsrafı önlemek ve doğayı korumak adına kalıcı etkisi olacak bu küçük değişiklikleri uygulamaya ne dersiniz?

 

Etiketler Malatya
Yorumlar
Kalan Karakter 800