Türkiye Yeşil Fonu geliyor! Bakan Şimşek açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeşil dönüşüm faaliyetlerin finansmanı amacıyla "Türkiye Yeşil Fonu" adında yeni bir fon kurulacağını duyurarak, bilgi verdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası ile yakın işbirliği içinde yeni projeler geliştirmeye devam ettiklerini ifade etti. Yeşil Finans Projesi çerçevesinde, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası AŞ'ye sağlanacak olan 155 milyon dolarlık kredinin Dünya Bankası tarafından onaylandığını belirten Şimşek, bu projenin bir parçası olarak ülkede yeni bir fonun hayata geçirileceğini belirtti.

Projenin amacı ne? 

Projenin amacını, işletmelere yeşil finansman arzının sağlanması, yeşil teknolojilere yatırımın teşvik edilmesi ve finansal sektörün çeşitlendirilmesi olarak açıklayan Şimşek, "Türkiye Yeşil Fonu" adında bir girişim sermayesi yatırım fonu kuracaklarını söyledi ve fonun, yeşil ve yenilikçi dönüşüm firmalarına öz kaynak finansmanı sağlayacağını vurguladı.

Fonun, Sermaye Piyasası Kurulu mevzuatına tabi olacağını belirten Şimşek, Dünya Bankası kredisinin fon için bir kaynak oluşturacağını ifade etti. Ayrıca, Dünya Bankasından sağlanan 155 milyon dolarlık kredinin kaldıraç etkisiyle ilerleyen dönemde, fona diğer yatırımcıların da kaynak sağlaması ve fonun büyüklüğünün artırılması hedeflendiğini söyledi.

Kaynak tutarı 35 milyar dolar

Şimşek, uluslararası kuruluşların Türkiye'ye verdikleri önemi vurgulayarak, "Dünya Bankasının ülkemize sağladığı finansman imkanı 2023 yılında 3,3 milyar dolarla rekor seviyeye ulaşmıştır. Bu durum Dünya Bankasının ülkemiz kalkınma gündemine ve ekonomi programına olan güveni ve desteğinin en somut örneğidir." dedi. 

Şimşek, Dünya Bankasının, Türkiye'ye yönelik kaynak tutarını 18 milyar dolar ilaveyle 35 milyar dolara yükselttiğini ve bu kaynağın kullanımının gelecek 3 yılda olacağını sözlerine ekledi.


 

Etiketler Dünya Bankası
Yorumlar
Kalan Karakter 800