Türkiye-İran gümrük iş birliği ticarete canlılık katıyor

Ticaret Bakanı Bolat'ın müjdelediği Kapıköy ve Gürbulak sınır kapılarındaki yenilikler gerçekleşecek. Peki, Türkiye nasıl bir uluslararası ticaret dönüşümüne hazırlanıyor?

Güncelleme:

Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye'nin sınır kapılarındaki ticaretin canlanması için önemli adımlar attı. Kapıköy Sınır Kapısı'nın karşısındaki Razi Sınır Kapısı, transit ve tır ticaretine açılarak bölgedeki ticaretin artmasına katkı sağlayacak.

Türkiye ve İran ilişkisi çok önemli!

Türkiye ile İran arasındaki ticari ilişkilerin önemine vurgu yapan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin resmi ziyareti kapsamında düzenlenen Türkiye-İran İş Forumu'na katıldı. Gümrük alanında önemli bir iş birliği bulunduğunu belirten Bolat, Kapıköy ve Gürbulak Sınır Kapıları'nın bu iş birliği için kritik olduğunu ifade etti. Bakan Bolat, Türk ve İranlı iş insanlarının tarihi ve kültürel bağlarla birbirine bağlı olduğunu, bu bağların sorumluluk getirdiğini belirterek, ticaret ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için ellerinden gelen çabayı göstermeye hazır olduklarını vurguladı.

İkili ticaret hacminin 2022'de 10 milyar dolar seviyesine ulaştığını hatırlatan Bolat, küresel ekonomideki durgunluğun etkisiyle yaşanan nispi gerilemenin ardından, şartların iyileşmesiyle hızlı bir toparlanma yaşandığını ifade etti.  2023 yılında ticaret hacminin 7,4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, bu rakamların ülkeler arasındaki ticaret potansiyelini tam anlamıyla yansıtmadığını ve daha yoğun, ileri ve bütünleşik ekonomik ilişkilerin kurulması gerektiğini vurguladı.

Yeni fırsatlar kapıda!

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlenmesi amacıyla 2015 yılında yürürlüğe giren Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması üzerine Türkiye'nin Ticaret Bakanı, bu anlaşmanın sadece bir düzenleme olmanın ötesinde, karşılıklı kazanç ilkesine dayanan bir genişleme sürecine girmesi gerektiğini vurguladı. Bakan, her iki ülkenin liderleri tarafından belirlenen 30 milyar dolarlık yıllık ticaret hacmi hedefine ulaşmak için TTA'nın etkin bir şekilde uygulanması ve iş dünyası için yeni fırsatlar yaratılmasının önemine işaret etti.

Bakan, Türkiye'nin İran'daki yatırımlarının hızla arttığına dikkat çekerek, bu yatırımların iki ülkenin kalkınmasına ve refahına katkı sağlayacağını belirtti. Türkiye'nin Orta Asya'ya açılan kapı olduğu ve İran'ın da Türkiye için Batı'ya açılan bir geçiş noktası olduğunu vurgulayarak, bu stratejik konumun her iki ülkenin ekonomik büyümesine katkıda bulunabileceğini ifade etti.

Turizm, ulaştırma ve müteahhitlik sektörlerine odaklanan Bakan, bu alanlarda da işbirliğinin arttığını ve özellikle Türk müteahhitlerinin İran'da bir dizi projeye imza attığını belirtti. İki ülke arasında gümrük alanında ciddi bir iş birliği olduğunu vurgulayarak, "Orta Koridor"un ulaştırma güzergahında önemli bir yer tutan Gürbulak Sınır Kapısı'nın modernleştirme çalışmalarının kısa sürede tamamlanacağını açıkladı.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800