Türkiye genelinde ekimde konut satışları geriledi

Emlakjet, Türkiye genelinin ekim ayı emlak verilerini yayınladı. Yayınlanan verilere göre, konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,7 azalarak 93 bin 761'e düştü.

Emlakjet, Türkiye genelindeki ekim ayı emlak verilerini kamuoyu ile paylaştı. Şirketin açıklamasına göre, Türkiye genelinde konut satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,7 azalarak 93 bin 761'e düştü. 10 ayda ise bu düşüş yüzde 14,3'e ulaşarak 993 bin 835'e geriledi. Türkiye genelindeki ipotekli konut satışları ise yüzde 58 oranında azalarak 5 bin 577'ye geriledi ve ipotekli satışların toplam içindeki payı yüzde 5,9'a düştü.

Ekim ayında kiralık konut fiyatları düştü

Emlakjet verilerine göre, ekimde Türkiye genelinde satılık konut fiyatlarında bir değişiklik olmazken, kiralık konut fiyatları yüzde 4 düştü. Satılık-satılık konut arama trendi ise ekimde satılık konutlar lehine yükselerek, aramaların yüzde 56'sının satılık, yüzde 44'ünün ise kiralık konutlar için yapıldığını gösterdi.

Beylikdüzü lider

İstanbul, en çok konut aranan iller sıralamasında birinci sırada yer alsa da, hem satılık hem de kiralık konut fiyatlarında düşüş yaşandı. Beylikdüzü, ilçeler arasında konut arama sıralamasında lider olurken, Çankaya ve Bursa Osmangazi izledi.

Emlakjet Üst Yöneticisi (CEO) Tolga İdikat, yaptıkları araştırmada il olma beklentisi taşıyan ilçelerin Alanya ve Bandırma olduğunu belirtti. Bu ilçelerin il olması durumunda gayrimenkul değerlerinin artacağı beklentisi bulunduğunu vurgulayan İdikat, verilere dayalı derlemelerinin, bu beklentiyle Alanya hariç söz konusu ilçelerde satılık ve kiralık fiyat artışlarının yaşandığını gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, konut satışlarındaki düşüşten bahseden İdikat, düşük faizli kredi kampanyası beklentisinin satışları artırabileceğini söyledi.

Emlakjet Prestige Plus üyesi Şengül Güler, Bandırma'da kiralık konut portföyünün durma noktasına geldiğini ve satılık konutta yavaşlama olduğunu bildirdi. Ayrıca, bölgede arsa ve tarla talebinin arttığını ve İstanbullu yatırımcıların ilgisinin her geçen gün arttığını paylaştı.

Etiketler konut
Yorumlar
Kalan Karakter 800