Türk dizileri dünya genelinde yankı uyandırıyor: İlk 3'e girdi

Türk dizileri, küresel çapta büyük bir ilgiyle karşılanmaya devam ediyor. The Economist dergisine göre, dünya genelinde en fazla dizi ihraç eden ülkeler arasında Türkiye, üçüncü sıraya yerleşti.

Orta Doğu'da olduğu gibi, Avrupa ve Latin Amerika'da da büyük bir takipçi kitlesi edinen Türk dizileri, The Economist dergisinin dikkatini çekti.

Parrot Analytics'in veri firması tarafından yapılan araştırmaya göre, 2020 ile 2023 arasında Türk dizilerine olan küresel talep %184 arttı. Bu rakam, Kore dizilerine olan talebin %73 olduğundan çok daha yüksek. 2023 yılında, yeni Türk dizilerinin en büyük üç ithalatçısı İspanya, Suudi Arabistan ve Mısır olarak belirlendi.

En popüler yapımlar Türk dizileri

İstanbul Ticaret Odası'nın tahminine göre, Türkiye'nin televizyon ihracatı 2022'de 600 milyon dolara ulaştı ve bazı analistlere göre bu rakamın yakında milyarları aşabileceği öngörülüyor. Glance televizyon veri firmasına göre, 2023'ün ilk yarısında İspanya'da en popüler üç yapımın Türk dizileri olduğu belirlendi.

The Economist'in yazısında, Türkiye'de her hafta bir bölümü yayınlanan ve üç saati bulan dizilerin, diğer ülkelerde daha kısa bölümlere bölündüğü ve daha uzun süre ekranda kaldığı vurgulanıyor. Diğer ülkelerde yayınlanan diziler genellikle dublajlı olarak gösteriliyor. İspanyolca dublajın İspanya ve birçok Latin Amerika ülkesinde yaygın olarak kullanılması, izleyicilere kolaylık sağlıyor. Lehçe veya Yunanca gibi diller için ise genellikle altyazılı seçenek tercih ediliyor. Bu şekilde izleyiciler, Türkçe öğrenme sürecine girebiliyor ve dublaj beklemek zorunda kalmıyorlar.
 
 
 
 

Etiketler dizi
Yorumlar
Kalan Karakter 800