TÜİK Nisan Ayı İşsizlik Oranlarını Açıkladı; İşsizlik Oranı Azaldı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıklayarak kamuoyuna duyurdu. Yayınlanan istatistik verilerine göre, işsizlik oranları 11 yılın en düşük seviyesini indiği dikkatleri çekti. İşte sizlerle Nisan ayı işsizlik oranları...

Güncelleme:

TÜİK tarafından yayınlanan nisan işsizlik oranları ile açıklama yapan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Kararlılıkla uyguladığımız programımızın olumlu sonuçlarını görmeye devam ediyoruz” diyerek yayınlanan rakamlar ile ilgili değerlendirmede bulundu!

Nisan Ayı İşsizlik Oranları Açıklandı!

TÜİK verilerine göre,

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaş grubunda işsiz sayısı, nisanda bir önceki ayına göre 18 bin kişi azalarak 3 milyon 42 bin kişi olurken, İşsizlik oranı bir önceki aya göre 0,1 puan gerileyerek %8,5 seviyesinde gerçekleştiği bilgisine ulaşıldı. Bu durum da işsizlik oranı, geçen yılın aynı ayıyla kıyaslandığında ise 1,5 puan azaldığı gözlemlendi. İşsizlik oranı ise erkeklerde %7,2 olurken, kadınlarda yüzde 11,1 olarak tahmin ediliyor.

Nisan ayında, 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı, bir önceki ayla kıyaslandığında 0,1 puan azalışla %14,5 olurken, söz konusu yaş grubunda işsizlik oranının erkeklerde %12,2, kadınlarda %19,1 olarak hesaplandı.

Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısı ise; Nisanda bir önceki aya göre 1000 kişi azalarak 32 milyon 618 bine gerilerken, istihdam oranı ise 0,1 puan gerileyerek %49,5 olarak gerçekleşti.

Mevsim etkisinden arındırılmış iş gücü sayısı, söz konusu ayla bir önceki aya kıyasla 18 bin kişi azalarak 35 milyon 661 bin kişi olurken, İş gücüne katılma oranı aynı seviyede kalarak %54,2 olarak gerçekleşti. İş gücüne katılma oranı erkeklerde %72,1 olurken, kadınlarda %36,6 olarak açıklandı.

İstihdam sağlayanların referans dönemi kapsamında iş başında olanların mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi ise nisanda aylık bazda 0,6 saat artış yaşayarak, 44,3 saat olarak  belirlendi.

Ayrıca, zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel iş gücü ve işsizlerden oluşan atıl iş gücü oranı, nisanda aylık olarak 3,1 puan artarak %27,2 olurken, zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %19,7, işsiz ve potansiyel iş gücünün bütünleşik oranı %17,1 olarak tahmin edilmekte.

11 yılın en düşük seviyesini gördü!

2024 yılı Nisan ayında istihdamımız bir önceki yılın aynı ayına göre 983 bin kişi artarak 32,6 milyon kişi ulaştı” diyen Yılmaz, “Ekonomimizin potansiyelin yükseltme yolunda, genç ve kadın istihdamındaki bu olumlu seyir umut vericidir” dedi.

Bakanı Vedat Işıkhan ise “Ekonomimiz, istihdam üretmeye devam ediyor. İşsizlik oranımız, son 11 yılın en düşük seviyesinde.” Diyerek açıklama yaptı.

Yorumlar
Kalan Karakter 800