Trafik sigortasında zamlı mayıs tarifesi!

Kaza durumunda karşı tarafa verilen zararı karşılan Zorunlu Trafik Sigortası’nda 2017 yılından bu yana tavan fiyat uygulaması var. Her şehrin risk oranına göre belirlenen tavan fiyat tarifesi aylık düzenli artıyor. Tavan fiyatın bir önceki aya göre artışı son olarak yüzde 4.75’e çıkarılmıştı.

Güncelleme:

Yapılan yeni düzenlemeyle İstanbul’da 4. basamaktaki sürücü için 1 Mayıs itibarıyla 6 bin 452 lira tavan ücret uygulanacak. 5. Basamaktaki sürücü için bu tutar indirimle birlikte 5 bin 573 liraya, 6. basamakta 4 bin 693 liraya, 7. basamakta 3 bin 520 liraya, 8. basamakta 2 bin 933 liraya inecek. 4’ten 0. basamağa doğru sürücünün kazaya karışma oranına göre fiyatlar artacak. Buna göre; 3. basamaktaki bu otomobil sürücüsü için trafik sigortasının tavan fiyatı; 8 bin 506 lira, 2. basamak için 11 bin 146 lira, 1. basamak için 13 bin 785 lira, 0. basamak için 17 bin 598 lira olacak.

Tek seferlik yüzde 5 zam eklenecek

Zorunlu trafik sigortasında yapılan ve Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre; 1 Mayıs 2023 itibarıyla tavan fiyatlara tek seferlik yüzde 5 seyyanen zam yapılacak. Yine tavan fiyatı artırım oranı mayıs ayından itibaren yüzde 2 olarak uygulanacak.

Elektrikli araçlar için yüzde 10 zorunlu trafik sigortası prim indirimi uygulanabilecek.

Hasarsızlık ve hasar sebebiyle prim artırım oranlarında da değişiklik oldu. Bu aşamada 0 ve 8 olmak üzere iki yeni basamak eklendi. İndirim ve artırım oranları 4. basamak için ilan edilen sigorta fiyatına göre belirleniyor. Kaza yapmayanlar 8. basamağa kadar çıkacak ve ödeyecekleri prim düşecek. Tam tersi durumunda basamak 0’a kadar inecek ve poliçe zamlı olacak.

Cezası 436 TL ve trafikten men

Trafiğe kayıtlı araç sayısı 26 milyonu geçtiği ülkemizde, 2023 yılı için trafik sigortası yaptırmadıkları tespit edilenlere 436 lira para cezası uygulanıyor. Aracın sigortasız olduğu tespit edilirse ek olarak trafikten men işlemi uygulanıyor ve otopark masrafı da ödemek zorunda kalınıyor.

Mutfakta tasarruf ipuçları: Paranızı ve zamanınızı nasıl korursunuz?Mutfakta tasarruf ipuçları: Paranızı ve zamanınızı nasıl korursunuz?Mutfakta tasarruf sağlayarak hem bütçenizi koruyun hem de sürdürülebilir yaşama adım atın. İpuçlarıyla aile bütçesine katkıda bulunun, çevreyi koruyun. Değerli bilgileri paylaşarak sevdiklerinize de tasarruf ve sürdürülebilir yaşam konusunda destek olun!

 

Etiketler Trafik Sigortası
Yorumlar
Kalan Karakter 800