Trafik cezası nasıl sorgulanır? Cezaya nasıl itiraz edilir?

Trafikte ne kadar kurallara dikkat etsek de farkında olmadan ya da dalgınlıkla kural ihlali yapmış olabiliyoruz. Bu gibi durumlarda ceza almış ya da plakaya ceza yazılmış olabiliyor. Trafik cezasını nasıl sorgulayabileceğini ve ödeme detaylarını yazımızda bulabilirsiniz.

1 6 KESİLMİŞ TRAFİK CEZAM VAR MI?
KESİLMİŞ TRAFİK CEZAM VAR MI?

Trafik cezası yazılıp yazılmadığını öğrenmek için eskiden trafik şube müdürlüklerine gidilirdi. Günümüzde bu işlem online olarak gerçekleştirebiliyor. Dört platform üzerinden “Plakadan ceza sorgulama’’ yaparak veya T.C. kimlik numaranız, vergi numaranız ile ceza durumunuzu öğrenebilirsiniz.

2 6 TRAFİK CEZASI SORGULAMASI YAPABİLECEĞİNİZ PLATFORMLAR
TRAFİK CEZASI SORGULAMASI YAPABİLECEĞİNİZ PLATFORMLAR

1 -  E-Devlet Ceza Sorgulama ve Ödeme 

2- Emniyet Genel Müdürlüğü Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama

3-  Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Ceza Sorgulama ve Ödeme

4-  PTT Ceza Sorgulama ve Ödeme

3 6 TRAFİK CEZASI ÖDEMESİ NASIL YAPILIR?
TRAFİK CEZASI ÖDEMESİ NASIL YAPILIR?

Trafik cezası ödemenizi e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. Bunun için sisteme giriş yapıp “Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme” sayfasına geçerek, istenen bilgileri doldurduktan sonra ödemenizi yapabilirsiniz.

İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesinden “MTV ve Trafik Cezası Ödeme” sekmesine tıklayıp T.C. kimlik numarası ve araç plakasını girerek ödemenizi yapabilirsiniz. Bunlara ek olarak bankaların internet sitesi ve mobil uygulamasının Trafik Para Cezası Ödeme adımından ceza ödemelerinizi yapabilirsiniz.

4 6 ERKEN ÖDEMEYE YÜZDE 25 İNDİRİM
ERKEN ÖDEMEYE YÜZDE 25 İNDİRİM

Trafik cezanızı, ceza kesildikten sonraki 15 gün içerisinde ödemeniz durumunda yüzde 25 oranında erken ödeme indirimi kazanırsınız. İndirimden faydalanmak için ceza makbuzunuzu ve tebliğ belgesini yanınızda bulundurun.

5 6 TRAFİK CEZASINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?
TRAFİK CEZASINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?

Karayolları Trafik Kanunu’nun 116. maddesine göre, plakaya yazılan cezalarda ve trafik polisinin aracınızı durdurarak yazdığı cezalarda, itiraz süresi 15 gündür. Plakaya yazılan cezalarda bu süre tebliğ tarihinden itibaren başlar. Yüz yüze yazılan cezalarda ise yazıldığı tarihten itibaren başlar.

6 6 TRAFİK CEZALARININ SİLİNMESİ
TRAFİK CEZALARININ SİLİNMESİ

Ayrıca borç yapılandırması kapsamında 2 bin liranın altında bulunan vergi ve cezalar silineceği açıklanmıştı. Bu durumda 31 Aralık 2022 tarihi öncesinde kesilen trafik cezaları da silinecek.

AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş’ın konuyla ilgili yaptığı açıklama:

"Bir kişinin 31 Aralık 2022 tarihinden önce ödenmesi gereken borçların toplamı 2 bin lirayı aşmıyorsa, bu düzenleme kapsamında bir defaya mahsus olmak üzere hiçbir şart aranmadan borçlarını siliyoruz, alacağımızdan vazgeçiyoruz. Sürücülerin işledikleri kabahatleri nedeniyle verilen ceza puanları belli şartlarda silinmek suretiyle bu kişilerin tekrar ehliyet almalarını temin ediyoruz. Bu çerçevede kanun kapsamında sicillerinde 5 ile 95 puan cezası olan kişilerin cezalarını sıfırlamış oluyoruz. Alkollü araç kullanmak, uyuşturucu etkisindeyken araç kullanmak, drift yapmak ve ölümlü kazaya sebebiyet verenler hariç olmak üzere tüm trafik ceza puanlarını silmiş oluyoruz" 

Bu uygulamayla yaklaşık 2,5 milyon sürücünün ceza puanları silinecek. Ayrıca geri alınan 10 bine yakın ehliyet de iade edilecek.

Yorumlar
Kalan Karakter 800