Torba yasada son gelişme: Prim borçları siliniyor

80 maddelik torba yasa çerçevesinde 2 milyon vatandaşın 1 Ocak 2014 tarihinden önceki döneme ait 1.8 milyar lira tutarındaki genel sağlık sigortası borcu iptal edilecek. Enflasyon muhasebesinin vergi etkisi ise 80 milyar TL olarak belirlenecek. İşte ele alınan torba yasasındaki bazı maddeler...

Güncelleme:

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınan 80 maddelik torba yasa çerçevesinde bazı kararlar alındı. Bu kararlardan biri de 2 milyon vatandaşın 1 Ocak 2014 tarihinden önceki döneme ait toplamda 1.8 milyar lira tutarındaki genel sağlık sigortası borcu silinmesi oldu.

Enflasyon muhasebe düzenlemesi hangi kuruluşları kapsıyor?

AK Parti tarafından hazırlanan torba yasa teklifi dün Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmelere başladı. Bu teklif kapsamında enflasyon muhasebesinin kapsamı daraltılacak. 2024 yılında 2 bin 592 vergi mükellefi bu düzenlemeden yararlanacak.

2024 ve 2025 yıllarında enflasyon muhasebesi bazı finans kuruluşları için uygulanmayacak. Bu kuruluşlar arasında sermaye piyasası kurumları, döviz büfeleri, sigorta ve reasürans şirketleri, ödeme ve elektronik para kuruluşları gibi kuruluşlar yer alıyor.

GSS ödemeleri silinecek

Genel Sağlık Sigortası prim borçlarını ödeyemeyen veya borçlarını yapılandıramayan kişilerin 2014 ve sonrasına ait borçları devlet tarafından silinecek. Bu kapsamda, 1 milyon 879 bin 401 kişiye ait olan 1 milyar 835 milyon 604 bin TL'lik borcun tahsisi devlet tarafından iptal edilecek.

Konuttan 1.14 milyar gelir

Götürü gider uygulamasının sona erdirilmesi kararı alındı. Konut satışlarında kullanılan kredilerde lehe alınan paraların yarısı, ilk konut kapsamında olduğuna karar verilmiştir. Bu istisnanın düzenlemesi sonucunda 2024 yılında gelir etkisinin 1.14 milyar lira olarak hesaplanmıştır.

Dövizden 312 milyon lira gelir

2024 yılında yurtdışından elde edilecek döviz getirisi, Türkiye’ye 312 milyon lira gelir vergisi sağlayacak. 2022 yılında bin 563 gerçek kişi tarafından yurt dışından elde edilen 1.6 milyar lira kâr payı beyan edilmiş ve bu beyan edilen gelir üzerinden 480 milyon lira gelir vergisi ödendi. Yeni düzenleme kapsamında istisna uygulamasında gelir kaybına yol açan yatırımlara yönelik istisna kaldırılacaktır.

Yorumlar
Kalan Karakter 800