THY elektronik para ve ödeme sektörüne giriyor!

Türk Hava Yolları, mevcut iştirak şirketleri arasına bir yenisini daha ekleyeceğini duyurdu. Kamu Aydınlatma Platformu'na (KAP) gönderdiği bildirimde, elektronik para ve ödeme hizmetleri sunacak yeni bir iştirak şirketinin kurulduğunu belirtti. İşte detaylar...

Güncelleme:

Dünyanın farklı noktalarına ulaşan uçuş ağıyla tanınan Türk Hava Yolları, bayrak taşıyıcı kimliğiyle bilinirken, şimdi de genişlemeye devam ediyor. Türk Hava Yolları, mevcut iştirak şirketleri arasına bir yenisi daha ekleyeceğini resmi olarak duyurdu. Kamu Aydınlatma Platformu'na (KAP) gönderdiği bildirimde, elektronik para ve ödeme hizmetleri sunacak yeni bir iştirak şirketinin kurulduğunu belirtti. Bu gelişmeyi yakından inceleyelim.

Elektronik ve para ödeme hizmetleri sunacak 

Türk Hava Yolları, KAP'a yeni bir bildirimde bulundu ve bu bildirime göre, tamamıyla kendi bünyesinde yer alan yeni bir şirketin kuruluşuna yeşil ışık yaktı. "THY Finansal Teknolojiler Anonim Şirketi" adını taşıyacak olan bu girişim, Türk Hava Yolları'nın küresel etkisi, havacılık sektöründeki uzmanlığı ve güçlü satış yetenekleri gibi özelliklerinden yararlanarak elektronik para ve ödeme hizmetleri sunacak.

Bu yeni adım, Türk Hava Yolları'nın faaliyetlerini sadece havacılık alanında değil, finansal teknoloji sektöründe de genişletme niyetini gösteriyor. Şirket, dünya çapındaki ağı ve sektördeki deneyimi ile elektronik para ve ödeme hizmetlerini daha erişilebilir ve etkili hale getirmeyi amaçlıyor.

Türk Hava Yolları’ndan konuyla ilgili KAP’a bildirilen açıklamada yeni iştirak şirketin kuruluş sürecine ilişkin şu açıklamalarda bulunuldu: 

“14 Temmuz tarihli duyurumuzda ortaklığımızın havacılık sektöründeki tecrübesi, küresel gücü ve satış kanallarından geçen işlem hacmini göz önüne alarak mevcut potansiyelinin değer yaratan bir iş modeline dönüştürülmesi amacıyla elektronik para ve ödeme hizmetleri kuruluşu kurulması ve ilgili yasal mevzuat çerçevesinde lisanslama süreçlerinin yürütülmesi için gerekli çalışmaların başlatılmasına yönetim kurulumuzca karar verildiği kamuoyu ile paylaşılmıştı. Bu kapsamda ortaklığımızın yüzde 100 iştiraki olacak şekilde ‘THY Finansal Teknolojiler AŞ’nin kuruluşu 18 Ağustos’ta İstanbul Ticaret Sicili Müdürlüğü nezdinde tescil edilerek tamamlanmıştır.”

Türk Hava Yolları, kendi ana markasına bağlı olarak halihazırda muhtelif birçok iştirak şirkete sahip. Bazıları yüzde 100, bazıları ise belli oranlarda THY’ye ait olan bu şirketler çok çeşitli iş kollarında faaliyet göstermektedir.

Bunlardan bazılarını örnek vermek gerekirse: hem THY hem de pek çok farklı hava yolu şirketinin uçaklarına bakım onarım hizmeti veren THY Teknik A.Ş., uçaklarda yolculara sunulan ikramları sağlayan THY DO&CO İkram Hizmetleri A.Ş., tatil destinasyonlarında yoğun hizmet veren ve THY’nin Alman hava yolu şirketi Lufthansa ile iştiraki olan Sunexpress Hava Yolları ve uçaklara havalimanlarında yer hizmeti sağlayan TGS Yer Hizmetleri A.Ş. gibi şirketleri sayabiliriz.

'Tüm dünyada etkinliğini arttırmayı amaçlıyoruz'

THY Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat konuyla ilgili şunları söyledi:

“Dijitalleşen dünyada finansal işlemlerin daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilmesi için yenilikçi uygulamalar ve müşteri odaklı çözümler konusunda uzmanlaşmış finansal teknoloji şirketleri son dönemde oldukça yaygınlaştı. Bu şirketler, kullandıkları yeni nesil ürün ve hizmet yelpazesi ile daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşma imkanına sahipler.

Havacılık sektöründe ise dijitalleşme ile birlikte gelen yenilikler de yolcu alışkanlıklarında değişimlere neden oldu. Seyahat edilen ülkelerde nakit kullanım zorunluluğunu azaltmak, fiziki kredi kartı kullanımında yaşanabilecek çalıntı/kopyalama riskini azaltmak ve aynı zamanda yüksek işlem maliyetlerini azaltmak amacıyla dijital cüzdan gibi alternatif yöntemler kullanılmaya başlandı. Özellikle pandemi ile birlikte artış gösteren elektronik ticaret, ticari işletmelerde online satış ve tahsilat kanallarının kullanımı da arttı.

Ortaklığımızın hava yolu sektöründeki tecrübesi, marka gücü, dünyanın her noktasına hızlı erişim imkanı ile birlikte finansal kredibilitesi ve güvenilirliği düşünüldüğünde kurulan finansal teknoloji şirketimizle ödeme sistemleri alanında ülkemiz, Ortaklığımız ve seyahat ekosistemindeki tüm paydaşlarımız için önemli katma değer yaratmayı hedefliyoruz. Böylece ülkemizin ve ortaklığımızın seyahat, ulaştırma, kültür turizmi ve sağlık alanında tüm dünyada etkinliğini arttırmayı amaçlıyoruz.

Şirketimizin faaliyete geçmesi için yasal olarak gerekli olan izinlerin alınması ve bu teknolojik dönüşüme yönelik gerekli işlemleri yapılması için ekiplerimiz çalışmalara başladılar. Markamıza ve ortaklığımıza hayırlı olmasını diliyorum”

Yorumlar
Kalan Karakter 800