Tehlike büyüyor! Plastiksiz yaşam için neler yapılmalı?

Türkiye’de yıllık kişi başına ortalama plastik tüketimi yıllık 75 kilograma ulaştı. Yıllık kişi başına 1 kilogram plastiği Akdeniz’e karıştığına dikkat çeken uzmanlar, plastiği azaltacak yaşam tarzına geçişi öğütlüyor. Peki ama nasıl?

1 10 ASIL SORUN PLASTİĞİN HIZLI TÜKETİLMESİ

1950 ile 2017 yılları arasında 67 yılda üretilen yaklaşık 9,2 milyar ton plastiğin artan nüfus ve üretim hızı değerlendirildiğinde önümüzdeki 23 yılda üretilebileceği tahmin ediliyor.  Asıl sorunun plastiğin üretimi değil üretimden sonra hızlı bir şekilde tüketilip atık haline gelmesi olduğunu belirten uzmanlar; BPA, kurşun, bakır, kadmiyum gibi oldukça zararlı maddeler içeren plastik maddelerin doğaya karışması sonucu toprağın, denizdeki canlıların ve nehirlerin büyük zarar gördüğünü ifade ediyor.

2 10 KÜÇÜK ÖNLEMLER BÜYÜK ETKİ

Türkiye’de yıllık kişi başına ortalama plastik tüketiminin günümüzde 75 kg civarında olduğunu hatırlatan Çevre Sağlığı Programı öğretim üyesi Dr. Ahmet Adiller küçük önlemlerin büyük etkiler yaratabileceğini vurguluyor. Dr. Adiller’e göre, plastik poşet kullanımı olabildiğince azaltılmalı ve bez poşetle alışveriş yapılmalı. Streç film, buzdolabı poşeti ya da plastik saklama kapları yerine cam saklama kaplar tercih edilebilir. Adiller, yapılan araştırmaların yıllık kişi başına 1 kilogram plastiği Akdeniz’e karıştırdığını gösterdiğini de sözlerine ekledi.

3 10 PLASTİĞE ALTERNATİF ÇÖZÜMLER NELER?

Mikroplastik Araştırma Grubu üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, Yeni İnsan Yayınevi’nden çıkan son kitabı “Plastik: Mucize mi Felaket mi”de bakın “Plastiksiz yaşam önerileri”ni nasıl sıralamış:

4 10 ÇANTA TAŞIMAK:

Sırt ya da kol çantasına, çok kullanımlık saklama kabı, su şişesi, kişisel bardak ve 2 adet bez torba koyduğunuzda tek kullanımlık birçok plastiği kullanmaktan kaçınmış olursunuz.

5 10 PLASTİK PİPETE ASLA DEMEK:

Pipet ile beslenmek zorunda olduğunuz bir hastalığınız yoksa dışarıda yemek yerken ya da sipariş verdiğinizde pipet istemediğinizi özellikle belirtin.

6 10 STREÇ FİLM YERİNE SAKLAMA KABI:

Kendi evimizde geçen yıl 10 adet saklama kabı almış ve plastik ayak izimizi önemli oranda azalttık.

7 10 SIK SIK ÇAMAŞIR YIKAMAMAK:

Ortalama bir evde 6 kilogramlık bir çamaşır yıkanması en az 700 bin mikrofiber salımına neden oluyor.

8 10 YEMEK SİPARİŞİ YERİNE RESTORANDA YA DA EVDE YEMEK:

Yemek siparişinde eve gelen ürünlerin içine konulduğu ambalajlar büyük tehdit. Sipariş etmek zorundaysanız da plastik içinde servis edilmeyen türden yemekleri seçin.

9 10 SALLAMA DEĞİL DEMLEME ÇAY:

Sallama çay ciddi oranda plastik salımına neden oluyor. Tek kullanımlık bardak çöpü de cabası.

10 10 TEK KULLANIMLIK TIRAŞ BIÇAKLARINDAN KAÇINMAK:

Tıraş bıçaklarının geri dönüştürülemeyen plastiklerden üretildiğini unutmayın!

Etiketler plastik çevre
Yorumlar
Kalan Karakter 800