Sürücüler dizel ve LPG'li araç tercih ediyor

Türkiye'de son 20 yılda dizel ve LPG'li araç sayısında ciddi bir artış yaşandı. Benzinli otomobil sayısı hızla azaldı.

Güncelleme:

Türkiye'de 2004 yılında trafiğe kayıtlı otomobillerin yüzde 75,2'sini oluşturan benzinli araçlar, geçtiğimiz yıl yüzde 28,7'ye düşerek dizel ve LPG'li araçların liderliğine yer açtı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından derlenen verilere göre, 2023'te trafiğe kayıtlı otomobillerin yüzde 35,6'sını dizel, yüzde 33,5'ini LPG, yüzde 28,7'sini benzinli, ve yüzde 2'sini ise elektrikli ve hibrit yakıtlı araçlar oluşturdu.

Dizel otomobillerin trafiğe olan katkısı son 20 yılda önemli ölçüde arttı. 2004'te yüzde 4,7 olan bu oran, geçen yıl itibarıyla yüzde 35,6'ya yükseldi. Dizel otomobil sayısı 2004 yılında 252 bin 629 iken, geçen yıl sonunda bu rakam 5 milyon 425 bin 652'ye ulaştı.

Benzinli otomobillerin sayısı ise son 20 yılda hafif bir artış gösterdi. Bu dönemde benzinli araç sayısı yüzde 7,4 artarak 4 milyon 62 bin 486'dan 4 milyon 362 bin 975'e çıktı.

LPG'li araçların oranı ise bu dönemde yüzde 14,7'den yüzde 33,5'e yükseldi. Benzinli otomobillerin sayısı 20 yıl önce 793 bin 81 iken, geçen sene 5 milyon 94 bin 751'e yükseldi.

Elektrikli ve hibrit araç sayısı ise düzenli bir artışla trafikteki oranını sıfırdan yüzde 2'ye çıkardı. Bu türdeki araçların sayısı 2011 yılında 47 iken, geçen yıl sonunda 302 bin 371'e ulaştı.

Benzinli otomobillere göre daha az yakıt tüketiyor

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, trafiğe kayıtlı dizel ve LPG'li otomobillerin oranının benzinli araçların önüne geçmesinin temel sebeplerinden birinin bu tip yakıt türünü kullanan otomobillerin benzinli otomobillere göre daha az yakıt tüketmesi olduğunu söyledi.

LPG'li araçların litre fiyatlarının düşük olması sebebiyle kullanıcılar tarafından daha çok tercih edildiğini belirten Erkoç, "Dizelin litre fiyatı benzinle aynı olduğu halde tercih edilmesinin sebebi de dizel yakıtın litre başına enerji üretiminin benzine göre daha fazla olmasıdır. Ayrıca dizel araçlar benzinli araçlara oranla yüksek tork değerine ulaşabilirler. Bu da düşük devirlerde güçlü çalışmalarını sağlar." dedi. 

Elektrikli araç çeşitliliği artıyor

Erkoç, elektrikli araç kullanımında tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ciddi bir artış ivmesi olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Dünyaca ünlü otomobil firmaları içten yanmalı motor üretimini azaltacağını duyururken, elektrikli araç çeşitliliği de artıyor. Elektrikli araçların sessiz ve çevre dostu olması, şarj istasyonlarının çoğalıyor olması da bu araçların tercih edilmesinde önemli bir sebep oluyor." ​​​​​​​

Etiketler LPG benzin
Yorumlar
Kalan Karakter 800