Süper Lig kulüpleri yayıncı kuruluştan ne kadar kazanacak? Galibiyet primi ne kadar olacak?

Yayın ihalesinin sonuçlanmasının ardından paranın Süper Lig kulüplerine dağılım oranı ve galibiyet primleri belli oldu. Süper Lig, yayın gelirleriyle Avrupa'da 6. sıraya yerleşti. Detaylar haberimizde...

Güncelleme:

   Yılan hikayesine dönen Süper Lig ve 1. Lig yayın ihalesinin sonuçlanmasının ardından detaylar ortaya çıkmaya başladı. Galibiyet primi, kulüplerin payı ve dövizde alınacak kur belli oldu. Süper Lig, Avrupa'da elit liglerin ardından 6. sırada kendini buldu. (Premier Lig - 1,9 milyar €, Bundesliga - 1,08 milyar €, La Liga - 990 milyon €, Serie A - 840 milyon € ve Ligue 1 - 582 milyon €)

   Yayın ihalesini 182 milyon $ teklifiyle kazanan beIN Media Group, bu miktarın yarısını güncel döviz kurundan, diğer yarısını ise teklifin yapıldığı 2 Mart 2024 gününün kuru olan 31,3 lira baz alarak ödeyecek. Açıklanan 31,3 liralık kur, sonraki sezonlarda enflasyon oranında artırılacak.

   Gelirin takımlara, federasyona ve alt lige hangi oranda bölüştürüleceğine Kulüpler Birliği karar verecek. Yayın gelirinin dağılımında 7 sezondur federasyona %4 ve alt liglere %18 pay ayrılırken; Süper Lig ekiplerine katılım bedeli olarak eşit şekilde %37, ekiplerin performansına göre %46, eski şampiyonlara %11 ve sezon sonunda ilk 6’ya giren ekiplere %6 veriliyordu.

   Kulüpler Birliği, yayın gelirinin bölüştürülmesinde herhangi bir değişiklik yapmazsa takımların kazancı %113-141 oranında artacak. Süper Lig ekipleri, yeni sezonda döviz kurunda artış yaşanmaması halinde katılım bedeli olarak en az 86,5 milyon lirayı kasasına koyacak. Her galibiyette 5,98 milyon TL, her beraberlikte ise 2,99 milyon TL prim elde edilecek. Eski şampiyonlar, her bir şampiyonluk için 7,18 milyon Türk Lirası'nın sahibi olacak. Ligi zirvede bitiren ekip ise şampiyonluk ödülü olarak 86 milyon TL kazanç sağlayacak.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Etiketler Süper Lig
Yorumlar
Kalan Karakter 800