S&P, Türkiye'nin kredi notu görünümünü pozitife çevirdi

Uluslararası kredi derecelendirme ajansı Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak doğrularken, kredi notu görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirdiğini bildirdi.

S&P, Türkiye'deki politika düzenlemelerinin etkisiyle son dönemde yapılan takvim dışı bir değerlendirme sonucunda ülkenin kredi görünümünü revize etti. Yapılan açıklamada, politika yapıcıların ekonominin aşırı ısınmasını kontrol altına alma çabalarının yanı sıra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın net döviz rezervlerini yeniden inşa etme sürecine vurgu yapıldı.

Açıklamada, TCMB'nin haziran ayından bu yana uyguladığı faiz artışlarına dikkat çekilerek, ülkenin ikiz açıklarının azaldığı belirtildi. 2023 bütçe açığının GSYH'nin yüzde 4,3'ünden daha düşük olması ve ithalatın belirgin şekilde azalmasıyla cari açığın kademeli olarak daralması öngörüldü.

Uzun vadeli ülke notu yükseltilebilecek

Türkiye'nin "B" olarak teyit edilen kredi notu ve "durağan"dan "pozitif"e çevrilen kredi notu görünümüyle ilgili açıklamada, ödemeler dengesindeki iyileşmenin devam etmesi, döviz rezervlerinin daha hızlı artması ve dolarizasyonun önümüzdeki 12 ay içinde azalması durumunda uzun vadeli ülke notunun bir kademe yükseltilebileceği belirtildi.

Ayrıca, Türkiye'nin yeni ekonomi ekibinin kredi koşullarını daha sıkılaştırmasının, ekonominin doğrudan bir resesyondan kaçınmasının beklendiği ifade edilen açıklamada, son verilerin, üçüncü çeyrekten bu yana tüketimdeki zayıflamanın Türkiye ekonomisinin hem yavaşladığını hem de yeniden dengelendiğini doğruladığı belirtildi.

Ek olarak, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,7, 2024'te ise yüzde 2,4 büyümesinin tahmin edildiği vurgulandı. Açıklamada, bir sonraki planlı değerlendirmenin 2024'te gerçekleştirileceği bilgisi de paylaşıldı.

Etiketler Kredi Notu
Yorumlar
Kalan Karakter 800