Sosyal medyadan alışveriş gün geçtikçe artıyor! İnfluencer'ların etkisi nedir?

Ticaret Bakanlığı sosyal medyada alışveriş yapanlarla ilgili bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre, sosyal medyadan alışveriş yapanların, "influencer"lar yerine yakın çevrelerinden veya tanıdık birinin tavsiyesinden etkilendiği ortaya çıktı.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "Dijital Mecralarda Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Araştırma Raporu"na göre, Türkiye genelinde 25 ilde gerçekleştirilen yüz yüze 1000 görüşme ile elde edilen verilerde, kullanıcıların yüzde 76,2'si tercihini Instagram'dan yana kullandığı ortaya çıktı.  Facebook yüzde 71,4, YouTube yüzde 56,1 ve X (eski adıyla Twitter) ise yüzde 35,5 oranlarıyla diğer sık kullanılan sosyal medya platformları arasında yer alıyor. 

En çok Instagram'dan alışveriş yapılıyor

Araştırmaya katılanların yüzde 68,3'ü, bu mecraları genellikle sosyal çevrelerini takip etmek ve iletişimde kalmak amacıyla kullanırken, yüzde 30,1'i sosyal medya uygulamaları üzerinden alışveriş yapıyor.  Her 10 sosyal medya kullanıcısından 3'ü, bu platformlar aracılığıyla ürün ve hizmet satın aldıklarını belirtti. Bu alışverişin en fazla gerçekleştiği gruplar, "üniversite ve üzeri" eğitim seviyesine sahip olanlar ile 25-34 yaş arasındaki bireyler.

Instagram, yüzde 28,4'lük oranla bir yılda en fazla alışveriş yapılan sosyal medya platformu olarak öne çıkıyor.  Bu platformu, yüzde 10,4 ile Facebook ve yüzde 4,9 ile YouTube takip ediyor. Araştırmaya katılanların yüzde 25,6'sı, yılda en az bir kez sosyal medya üzerinden alışveriş yapıyor. 

Çevre ve tanıdıklar etkili oluyor

Sosyal medyadan alışveriş yapanların önemli bir kısmı, çevrelerinden veya tanıdıklarının bu mecralardaki alışveriş deneyimlerinden etkilendi. Ayrıca, kullanıcılar sosyal medyada bulamadıkları ürünleri keşfetmenin de çevrim içi alışverişe yönlendirdiğini belirtiliyor.

Ancak, çevrim içi alışveriş yapanların yüzde 47,2'si, bu mecradan aldıkları ürün ve hizmetle ilgili olumsuz deneyim yaşadıklarını belirtti.  Bu olumsuz deneyimlerin başında sahte veya yanıltıcı ürünlerin geldiği, aynı zamanda kampanya, ücret ve fiyatlandırmalarla ilgili problemlerin yaşandığı bildirildi.

Olumsuz deneyim yaşayanların yüzde 51'i erkeklerden oluşurken, 35-54 yaş arası bireyler ile lise mezunları da bu sorunlardan etkilenen gruplar arasında yer alıyor. 

Araştırmaya katılanların yüzde 79,6'sı, sahte ve yanıltıcı içerikler ile reklamların, olumsuz deneyim ve mağduriyetlerin temel nedeni olduğunu belirtti. Kullanıcıların yüzde 79,6'sı, ürün tanıtımı yapan hesapların yanıltıcı video ve fotoğraflarını, yüzde 25,4'ü ise ünlü ve "influencer"ların eksik ve yanlış yönlendirmelerini nedeniyle mağduriyet yaşadıklarını ifade etti. 

"Influencer"lara güvenilmiyor

Sosyal medyadan alışveriş yapan her 10 kişiden neredeyse 7'si, "influencer"ların temel amacının ticari kazanç elde etmek olduğunu düşünüyor. Aynı zamanda, her 10 kişiden 8'i, bu kişilerin reklam amaçlı içeriklerinin satın alma kararlarına etki etmediğini ve gördükleri içeriklere rağmen alışveriş yapmadıklarını belirtti. Yüzde 70,7'si ise "influencer"ların reklam içeriklerinin gerçek kullanıcı deneyimini yansıtmadığını düşündüklerini ifade etti. 

Yorumlar
Kalan Karakter 800