Şirketlerin zam planları belli oldu. En çok zam artışı hangi sektörde bekleniyor?

Mercer, şirketlere danışmanlık hizmeti sunan bir kuruluş olarak, 2024 yılında firmaların ortalama olarak %50 oranında maaş artışı yapmayı planladığını açıkladı. Bu artış beklentileri arasında en yüksek oran, %71 ile sigorta sektöründe öngörülüyor.

Mercer'in "2023 Ücret ve Yan Haklar Araştırması"na katılan 1.744 firma, 2024 yılı için maaş artışını ortalama %50 olarak tahmin ediyor. Katılımcı firmaların %59'u yılda bir kez, %33'ü iki kez ve %8'i üç veya daha fazla kez zam yapmayı hedefliyor.

Dünya gazetesinin haberine göre, Eylül 2023'e kadar geçen sürede en fazla ücret artışı gösteren sektörler sırasıyla %115 ile lojistik, %114 ile perakende ve %108 ile enerji sektörü oldu. Bu artışları sağlayan iş kolları ise tedarik zinciri, üretim ve mühendislik olarak öne çıktı. Yeni mezun rollerinde, firmaların bütçe ayırdığı öncelikli alanların başında yapay zeka ve teknoloji geliyor.

Şirketlerin zam planları belli oldu. En çok zam artışı hangi sektörde bekleniyor? resim: 0

İstanbul ücretlerin en yüksek olduğu bölge

İstanbul, ücretlerin en yüksek olduğu bölge konumunda bulunuyor. Diğer taraftan, İzmir ve Ankara bölgeleri ile İstanbul arasındaki ücret farkının her geçen yıl azaldığı gözlemleniyor. Geçen yıl 14 kat olan yeni mezun ile genel müdür arasındaki ücret farkının bu yıl 13 kata düştüğü belirtiliyor.

Mercer Türkiye ve Doğu Akdeniz Kariyer Bölge Lideri Şadiye Azışık Kılcıgil, Türkiye'de yaşanan ekonomik dalgalanmaların ve yüksek enflasyonun, çalışanların maaş artış beklentilerini artırdığını belirtti. Kılcıgil, 2024 yılında firmaların çalışanlarına yapması beklenen toplam ücret artış oranının %50 olarak tespit edildiğini söyledi. Ayrıca, ücret artışlarının asgari ücret artış oranlarıyla paralel ilerlediğini ve yeni mezun ile genel müdür seviyeleri arasındaki makasın daraldığını vurguladı.

Etiketler şirket İstanbul
Yorumlar
Kalan Karakter 800