Sigara tüketiminde Türkiye kaçıncı sırada? İşte çarpıcı raporun sonuçları...

Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi'nin raporuna göre, Avrupa ülkelerinde sigara tüketimi en yüksek olan ülkeler belirlendi. Peki Türkiye kaçıncı sırada?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), toplum sağlığını korumak amacıyla elektronik sigara kullanımını kontrol altına almak için acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Ancak Türkiye'nin sigara tüketimi sıralamasındaki konumu hala belirsiz.

Elektronik sigaranın sigaradan daha az zararlı olarak kabul edilmesine rağmen, içerdikleri kimyasalların sigara dumanındakiler kadar zararlı olduğunu savunan uzmanlar, sigarayı bırakmak isteyenlerin kararlı olmalarının önemli olduğunu ifade etti.

15 milyondan fazla kişi sigara içiyor

Uzmanlar, dünya genelinde 2 milyar insanın tütün ürünlerine bağımlı olduğunu, Türkiye'de ise 2018-2023 Tütün Kontrolü Planı'na göre 15 milyondan fazla sigara içen olduğunu belirtti. Türkiye'de 15 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 25'inin sigara kullandığı açıklanırken, bu oranın yaklaşık 20 milyon düzenli sigara içicisini içerdiği ifade edildi.

AB İstatistik Ofisi raporuna göre, Avrupa ülkelerinde sigara içme oranı Bulgaristan'da yüzde 29 ile en yüksek, Türkiye ise yüzde 27,3 ile ikinci sırada yer aldı. AB ülkelerindeki sigara kullanım ortalaması ise yüzde 18.4 olarak belirlendi.

Dünya birincisi Türkiye

Yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de kişi başına düşen günlük sigara tüketim adedi 17,1 ile dünya birincisi oldu. Bu rakamın Yunanistan'da 15.7, İsrail'de 15.5, Japonya ve Avusturya'da ise 15.4 adet olduğu açıklandı.

Raporlarda ayrıca, tütün endüstrisinin insanları hasta edip ardından bu hastalıkların tedavisi için ilaç satarak kazançlarını artırdığı, tütün sektörünün bir sömürü düzeni oluşturduğu belirtildi. Pasif içiciliğin sağlık üzerindeki zararlarının kesin olduğu ve bu durumdan en çok çocukların etkilendiği vurgulandı. Ayrıca, sigarayı bırakmak isteyenlerin kararlılıkla hareket etmeleri gerektiği ve elektronik sigaranın sigaradan daha az zararlı olduğu yanılgısına düşmemeleri gerektiği ifade edildi.

Etiketler Türkiye sigara
Yorumlar
Kalan Karakter 800