Sabahları yorgun uyanmanın 8 nedeni!

Tüm gece deliksiz bir uyku çektikten sonra enerjik bir şekilde güne başlamak istiyorsunuz ama her seferinde bitkin bir şekilde uyanıyorsunuz.

Güncelleme:

Sabahları yorgun bir şekilde uyanmanızın altında yatan sebepler, uyku düzeninizi değiştirmeniz konusunda yol gösterici olabilir. Her akşam vakitle yatmanıza ve yeterli uyku aldığınızı düşünmenize rağmen sabahları yorgun bir şekilde mi uyanıyorsunuz? Amerika'daki National Sleep Foundation (Ulusal Uyku Vakfı) sağlıklı bir yetişkinin 7-9 saat uyuması gerektiğini savunuyor. CNN Health, bu altın kuralı uygulamanıza rağmen hala yorgun olmanızın altında 8 sebebin yattığını belirtiyor.

YORGUNLUK 

Kaliforniya Üniversitesi’nden Jennifer Martin, her yorgunluk türünün uyku getirmeyeceğini savunuyor. Ağrılı ve sancılı durumlar, metabolizmadan kaynaklanan rahatsızlıklar, anemi veya kronik hastalıklardan doğan yorgunluk, sabah uyandığınızda yeterli ve kaliteli bir uyku uyumamış gibi kalkmanıza sebep olabilir.

HAREKETSİZ YAŞAM 

Eğer genel olarak hareketsiz bir yaşantınız varsa, vücudunuz düşük enerjide çalışmaya alışkın olacaktır. Bu nedenle günlük işlerinizi yaparken bile olması gerekenden daha yorgun hissedebilirsiniz. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlıklı bir yetişkinin haftada ortalama 150 dakika fiziksel aktivite yapmasını öneriyor.

Ucuza uçak bileti almak için bu yöntemlere dikkat!Ucuza uçak bileti almak için bu yöntemlere dikkat!Yan koltuktaki yolcu ile sizin ödediğiniz bilet fiyatı aynı değil. Ulaşım masrafından tasarruf edip ucuza uçak bileti almak için bu yöntemleri bilin.

ANKSİYETE VE DEPRESYON

Ruhsal durumunuz uyku kalitenizi önemli ölçüde etkiliyor. Anksiyete ve depresyon, uyumak için gereken süreye ve gece uykunuzun bölünme sıklığına etki gösteriyor. Bu rahatsızlıklar için kullandığınız ilaçlar da uykusuzluğa neden olabilir veya derin uykuya geçmenize engel olabilir.

DÜZENSİZ UYKU 

Özel planlar veya iş hayatınız uyku düzeninizin şaşmasına sebep olabilir. “Bugün cuma yarın çalışmıyorum o zaman bu gece geç yatacağım” cümlesini çok sık kullanıyorsanız, uyku düzeninizin dengesiyle çok sık oynuyorsunuz demektir.

SUSUZ KALMAK 

Vücudumuzun yüzde 50’si sudan oluşuyor. Susuz kalmak, metabolizmadaki pek çok faaliyetin bozulmasına sebep olurken uykusuzluk ve yorgunluğu da beraberinde getiriyor.

SAĞLIKSIZ UYKU ORTAMI VE RUTİNİ 

Kaliteli ve sağlıklı bir uyku için, uyuduğuz ortamın koşulları büyük önem arz ediyor. Odanızın yeterince karanlık olması, sessiz olması ve geceleri soğuk olması iyi bir uyku için oldukça gerekli. Ayrıca uyumadan en az 6 saat önce kafein, alkol veya ağır yiyecek tüketimini bırakmaya özen gösterin.

UYKU PARTNERİ PROBLEMİ 

Beraber uyuduğunuz kişinin uykunuz üzerinde büyük bir etkisi var. Uyuduğunuz kişinin herhangi bir uyku problemi varsa sizin de uyku düzeniniz olumsuz etkileniyor. Partneriniz, horluyor veya yatakta sık sık dönüyorsa sizin de uyku kaliteniz ister istemez düşecektir.

UYKU BOZUKLUĞU 

Uyku kalitenizi en çok etkileyen faktörlerden biri de şüphesiz uyku bozukluğuna sebep olan rahatsızlıklar. Örneğin uyku apnesi olan bir kişi gecede 50 yada 100 defa uyanabilir. Yeterli ve kalite bir uyku için profesyonel yardım alın.

Kalbiniz risk altında mı? 10 adımda öğreninKalbiniz risk altında mı? 10 adımda öğreninHiç düşündünüz mü, parmağınız kesilse birkaç dakikada duran kan nasıl oluyor da pıhtılaşmadan bu damar sisteminde her gün binlerce defa dolaşıyor?

 

Etiketler kaliteli uyku uyku
Yorumlar
Kalan Karakter 800