Restoranlarda Ramazan hazırlıkları: İftar menüsü kişi başı kaç liradan başlıyor?

11 Mart'ta başlayacak Ramazan'la birlikte, iftar menülerinin ne kadar olacağı, menülerde geçen seneye göre ne kadar artış yapılacağı merak ediliyor. İşte sektörü temsilcilerinin açıklamaları...

Güncelleme:

Türkiye Lokantacılar Federasyonu Genel Başkanı ve İstanbul Lokantacılar Odası Başkanı Sayit Karabağlı, geçen yılki menü fiyatlarıyla bu yılki fiyatlar arasında yüzde 100'e yakın bir fark olduğunu belirtti. İftar menülerine henüz giriş yapmadıklarını söyleyen Karabağlı, fix menü sunan yerlerin talep gördüğünü ancak piyasanın genel olarak zorlu bir durumda olduğunu ifade etti.

Akşam gazetesinden Arzu Kurum'un haberine göre, geçen yıl menü fiyatlarının 500-2000 TL aralığında olduğunu hatırlatan Karabağlı, "Daha sonra bu menüler yürümeyince alakart menüye dönmeye başladılar. Çünkü tüketici bu menüleri daha uygun buluyor" dedi.  Birçok işletmenin artan maliyet ve personel sıkıntısı nedeniyle ürün çeşitliliğini de kaldırdığını aktaran Sayit Karabağlı, "Daha az personelle işlerini yürütmeye başladılar. Bu yıl da çeşitlerin azaltılarak iki çeşitli fix menü yapılacağını düşünüyorum. Böylece maliyet daha az oluyor. Belirsizlik var, çok da zam yapılacağı kanaatinde değilim" dedi.

En az yüzde 70-75 artış bekleniyor

Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer de, "Yıllık açıklanan enflasyonda özellikle Ramazan sofralarında aranan yiyecek-hammaddelerde zam yaşanıyor. Bu nedenle bu yıl iftar menü fiyatlarında geçen senenin aynı dönemine göre TL cinsinden en az yüzde 70-75 oranında artış beklemek makul olacak" açıklamasında bulundu. 

Personel sıkıntısı

Sayit Karabağlı, her yıl Ramazan'da ekstra personel çalıştırdıklarını ancak şu anda normal şartlarda komi, garson ve usta bulmanın zor olduğunu söyledi. Ramazan ayında personel bulma konusundaki belirsizlik nedeniyle endişeli olduklarını dile getiren Karabağlı, sektörün zorlu bir döneme girdiğini vurguladı.

Etiketler Ramazan Zam menü iftar
Yorumlar
Kalan Karakter 800