Rekabet Kurulu META'ya ceza yağdırdı

Meta'nın, Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi platformlardan elde ettiği verileri bir araya getirerek rakiplerinin pazar girişini engellediği sonucuna varılması üzerine Rekabet Kurulu, Meta'ya toplam cezayı, 898 milyon 258 bin TL'ye yükseltti.

Güncelleme:

Rekabet Kurulu'nun Facebook ve Instagram'un sahibi olan META'ya uyguladığı ceza sürecinde yeni bir aşamaya geçildi. Önceden alınan karar doğrultusunda, META'nın taahhütlerini yerine getirmemesi sebebiyle 12 Aralık 2023'ten itibaren günlük 4 milyon TL'yi aşan ceza uygulanmıştı.

Rekabet Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre, META yeni bir taahhütte bulundu ve bu nedenle 5 Mayıs 2024 tarihinde alınan kararla bu taahhütler kabul edilerek, günlük ceza uygulaması durduruldu. Günlük ceza uygulanan süreçte META'ya verilen ceza 551 milyon 557 bin 590 TL oldu. Böylece, META'nın veri birleştirme kurallarını ihlal ettiği için aldığı cezaların toplamı, 2022'deki 346.7 milyon TL'lik ceza ile birlikte 898 milyon 258 bin TL'ye ulaştı.

Rekabet Kurulu daha önce başlattığı soruşturma kapsamında 20 Ekim 2022'de META'ya ceza uygulamıştı. Bu ceza, META'nın Facebook, Instagram ve WhatsApp üzerinden topladığı verileri birleştirerek, sosyal ağ hizmetleri ile çevrim içi görüntülü reklamcılık pazarlarında faaliyet gösteren rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığı ve pazara giriş engeli yarattığı tespitine dayanıyordu. Rekabet Kurulu, META'dan veri birleştirme işlemine yönelik düzenleme yapmasını ve kullanıcılardan onay almasını da şart koşmuştu. META'nın ceza üzerine verdiği taahhütlere uymadığı tespitiyle birlikte 12 Aralık 2023'ten uyum sağlanıncaya kadar günlük ceza uygulanmaya başlanmıştı.
 
 
 
 
 

Etiketler rekabet kurulu meta
Yorumlar
Kalan Karakter 800