Perakende ticarette yeni dönem! İşte yapılan düzenlemeler...

Ticaret Bakanlığı, perakende ticarette kamuoyundan gelen görüşleri de dikkate alarak, üretici, tedarikçi ve işletmeler arasındaki ticari ilişkilerle ilgili düzenlemeye gitti.

Resmi Gazete'de duyurulan perakende ticaret ilkelerine ve kurallarına dair yönetmelikte yapılan değişikliklere göre, Ticaret Bakanlığı'nın yönetmeliği, üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler arasındaki ticari ilişkilerde haksız ticari uygulamaları belirledi.  Bu uygulamalar arasında, ticaret faaliyetlerini ciddi şekilde olumsuz etkileyen, karar alma yeteneğini azaltan veya normalde taraf olunmayacak bir ticari ilişkiyi meydana getiren faaliyetler yer alıyor. 

Yönetmelik kapsamında, tedarik zincirinde şu haksız ticari uygulamalar tanımlandı: Mal veya hizmet temin etmeye zorlama, kampanya maliyetini istemeyen tarafa yansıtma, ticari ilişki koşullarını belirlememe, karşı tarafın aleyhine tek taraflı değişiklik yapma yetkisi verme, sözleşmede açık ve anlaşılır olmayan hükümler bulundurma...

Ödeme süresi 30 günü geçmeyecek

Ayrıca, yönetmelikle ticari ilişkilerden kaynaklanan ödemelerde düzenlemeye gidildi.  Buna göre, tarım ve gıda ürünlerine ilişkin ödemelerin süresi üretim tarihinden itibaren 30 günü geçemeyecek. Ancak, mikro veya küçük ölçekli alacaklıya karşı orta veya büyük ölçekli borçluysa veya orta ölçekli alacaklıya karşı büyük ölçekli borçluysa süre 45 gün olacak. Diğer tarım ve gıda ürünleri için bu süre 60 günü geçemeyecek. 

Ticaret Bakanlığı ayrıca, 200'den fazla şube sayısına sahip zincir mağazalara, 250 metrekareden büyük satış alanına sahip şubelerinde tıbbi beslenme tedavisi gerektiren hastalıklara yönelik gıda ürünü satma yükümlülüğü getirme yetkisine sahip.

Son olarak, işverenlerce sağlanan yemek kartı hizmeti için yapılan ödemelerin süresi 30 günü aşamayacak ve yönetmelik değişiklikleri 2024 yılı başından itibaren yürürlüğe girecek. 

Etiketler Perakende ticaret
Yorumlar
Kalan Karakter 800