Perakende sektöründe düşüş! İndirimler de kurtarmadı

Eylül ayında başlayan ivme kaybı, kasım ayında da perakende sektöründe devam etti. Kasım ayındaki indirim etkinliklerine rağmen talep sınırlı kaldı ve yabancıya yapılan satışlarda belirgin bir düşüş yaşandı.

Güncelleme:

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, kasım ayında üye markaların satışlarının, adet bazında yüzde 61'inin arttığını, yüzde 39'unun ise gerilediğini açıkladı. BMD tarafından yapılan açıklamaya göre, dernek üyeleri arasında gerçekleştirilen kasım ayı anketinin sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. Buna göre, organize perakende sektöründe, çekici indirim kampanyalarına rağmen talep, kasım ayında beklenenin altında kaldı. Eylül ayında başlayan talep düşüşü, kasım ayında da devam etti.

BMD Başkanı Öncel, birçok marka için kasım ayında satışların beklentilerin altında kaldığını belirterek, "2023'ün genelinde adet bazında satışlarda bir artış var, ancak cirolardaki fiyat artışları, eylül ayından bu yana baz etkisi nedeniyle azalmaya devam ediyor. Eylül ve ekim aylarındaki ciddi düşüşün ardından, kasım ayında yapılan indirim kampanyalarıyla umutlu bir bekleyiş içindeydik. Ancak sonuçlar beklediğimiz gibi olmadı. Kasımda üyelerimizin yüzde 61'inin adet satışları artarken, yüzde 39'unun gerilediğini gördük. Ankete katılan üyelerin yüzde 12'si, adet satışlarında yüzde 40'ın üzerinde bir artış yaşadıklarını belirtti. Ancak, birbirinden çekici indirimlerin sunulduğu bir ayda markalarımızın yüzde 39'unun satışlarda yaşadığı düşüş, talepteki daralmayı işaret ediyor" şeklinde konuştu.

Perakende sektöründe düşüş! İndirimler de kurtarmadı resim: 0

Öncel, "Öte yandan kasım, sezonun da etkisiyle yabancıya satışın ciddi oranda düştüğü bir ay oldu. Kasımda üyelerimizin yüzde 41'inin yabancıya adet satışları artarken, yüzde 59'unun azaldı. Gıda dışındaki perakendede talep, beklentilerin altında kalmakla birlikte markalarımız indirim kampanyaları ile kasım ayında enflasyonla mücadeleye önemli bir katkı sundu. Geçen ay TÜFE yüzde 3,28 artarken giyim ve ayakkabı grubunda fiyatlar yüzde 0,31 geriledi. Pek çok firmamız farklı oranlarda da olsa indirimlere devam ediyor. Dolayısıyla aralık ayında da özellikle giyim ve ayakkabı grubunda fiyatların gerileyeceğini ya da çok sınırlı bir artış olacağını söyleyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler satış Perakende
Yorumlar
Kalan Karakter 800