Pazartesiye süper başlamak isteyenler! İşte öneriler

Haftanın ilk çalışma gününde ruhsal ve fizyolojik açıdan sıkıntılarla karşılaşıp, performans kaybı yaşıyorsanız tam size uygun önerilerimiz var.

Hafta sonu geride kalmak üzere. Bayram haftasına sadece 5 gün kaldı. Uzun bir tatil öncesi son çalışma haftasında performansınızı artırmak için birkaç şeye dikkat etmek şart. 

Öncelikle dinlenme ve aktiviteler arasında bir denge kurulmalı. Hafta sonu aktivitelerinin dozunu kaçırmamak oldukça önemli.  Çünkü bu durum tükenmişliğe ve bitkinliğe neden olabilir.  Dinlenmek, uyumak ve rahatlamak için yeterli zamanı kendinize ayırın.

Alkol tüketimi kısıtlanmalıdır. Yoğun alkol tüketimi kişinin kendine gelememesine ve kendini normale kıyasla daha sıkıntılı hissetmesine neden olmaktadır. Bu da Pazartesi sendromunun ortaya çıkma riskini arttırmaktadır.

Kişinin uyku düzenini sağlaması Pazartesi sendromuna yakalanma riskini azaltmaktadır. Sağlıklı uyku, kişinin enerjisini ve ruh halini dengelemede görev alan biyolojik saatin düzenlenmesi için gereklidir. Kişi tatil günlerinde uyku saatlerini esnetmemeli ve daima uyku düzenine sadık kalmalıdır.

Tatil günlerinde kişinin dijital detoks yapması tavsiye edilmektedir. Kişinin gün boyu telefonundan ve bilgisayarından uzaklaşması zihnen dinlenmesini ve çalışma haftasına daha dinç şekilde başlamasını sağlayacaktır.

-Düzenli egzersiz yapmak kişinin ruh halini yükselten hormonlardan biri olan endorfin hormonunun üretilmesine neden olmaktadır. Egzersiz doğal stres gidericidir ve bu nedenle kişinin düzenli olarak egzersiz yapması önerilmektedir.

-Pazar günlerinde rahatlatıcı etkinlikler yapılabilir. Eğlenceli şeyler yapmanın Pazartesi sendromunu engellediği düşünülmektedir. Arkadaşlarla film izlemek, mangala gitmek, konsere ya da müzeye gitmek, yürüyüş yapmak, kitap okumak ve masaj yaptırmak tavsiye edilen rahatlatıcı etkinlikler arasında yer almaktadır.

-Kişi çalışmalarını günlük tutarak kayıt altına alabilir. Bu sayede mesai saatleri içerisinde yaptıklarını daha rahat şekilde gözlemleyerek kendiyle gurur duyabilir ve motive olabilir.

-Planlı ve düzenli çalışmak, hem işlerin bir güne yığılmasını engeller hem de özellikle sosyal hayattaki sorumlulukların (alışveriş, ütü, ev temizliği vb.) hafta sonuna yığılmasını engeller. Bu nedenle hafta başında bir yapılacaklar listesi oluşturmak ve sorumlulukları günlere dağıtmak kişinin Pazartesi sendromuna yakalanma riskini azaltacaktır.

-Hissedilen kaygı ve endişe kişinin tüm hayatını etkileyecek durumda ise kişinin bir bilişsel davranış terapisti ile çalışması ve düzenli terapi alması tavsiye edilmektedir. Bunun dışında rahatlamak için podcastler dinlemek, kitap okumak ve günlük tutmak da uzmanlar tarafından sıkça tavsiye edilmektedir. 

-Çalışma şartları çok bunaltıcı ise iş-yaşam dengesi hakkında işveren ile görüşülmelidir. Çalışma şartlarını düzenlemek Pazartesi sendromu semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilmektedir.

İlişkinizi güçlendirmenin sırrı!İlişkinizi güçlendirmenin sırrı!Evde huzur olmazsa, hayatta huzur olmaz. Başarı, üretkenlik, kazanç... Her şey iç huzura bağlı. İlişkilerinizde sorun varsa, bunu çözmek için uzmanların tavsiyelerine göz atın.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800