Paranızın zaman değerini hesapladınız mı?

Hesabınızdaki paranın fırsat maliyeti hakkında fikir sahibi misiniz? Paranızı yatırıma dönüştürmeden önce paranızın zaman değerini hesapladınız mı?

Cebinizde taşıdığınız nakit para için her gün bir miktar faiz gelirinden vazgeçmiş olursunuz. İşte o nakit paranın fırsat maliyetine, finansta paranın zaman değeri deniliyor. Reel bir yatırım yapmasanız bile elinizdeki paraya karşılık bir getiri bekleyeceksiniz. İşte bu getiri bekleyişinin en temel nedenlerinden birisi, paranın satın alma gücünde zamanla meydana gelen kayıptır; yani enflasyon.

DEĞERİNİ KORUMAK

Ekonomideki yıllık enflasyon oranı yüzde 10 ve paranız hiçbir işlem görmeden bankada beklemedeyse enflasyon müddetince artık mevcut parayla satın alacağınız mal ve hizmetler de yüzde 10 daha pahalı hale gelecek. Yani önceden satın alabileceğiniz mal veya hizmeti yüzde 10 eksik alabileceksiniz.. Elinde nakit parası olan ekonomik birimler satın alma gücündeki bu kaybı telafi etmek için parasını emanet ettiği kişilerden faiz talep ederler. Tahmin ettiğiniz gibi bu getiri beklentisi yani faiz, enflasyondan yüksek olmalıdır. Eğer kabul ettiğiniz faiz de yüzde 10 ise aslında hiç bir şey kazanmayıp paranızın değerini korumayla yetinmişsinizdir.

RİSKE DİKKAT!

Peki, girişimci olarak ne kadar getiri beklemeliyim, enflasyonun ve dolayısıyla faizin ne kadar üstüne razı olmalıyım? Bir kere karşılaştırma yapılması gereken en basit ölçü Devlet Tahvili ve Hazine Bonosu faizleridir. Çünkü elinizdeki para zaten hiç bir çaba sarfetmeden Hazine Bonosu faizi kadar kazanç sağlayabilir.

Finansçılar buna risksiz faiz oranı diyor. İşte kilit nokta da bu: Yatırımınızdan bekleyeceğiniz getiri, risksiz faiz oranından yüksek olmalıdır. “Ne kadar fazla olmalıdır?” sorusu ise aldığınız risk ile orantılı olacaktır. Özetle, beklediğiniz getiri (en az) = risksiz faiz oranı + risk primidir.

Yapılan yatırımın neden olduğu nakit çıkışı bugün iken (0 zaman noktası) yatırım yapmaktan dolayı sağlanan tasarruflar 10 yıl boyunca devam etmektedir. Bugünkü paranın bizim için daha kıymetli olduğunu bildiğimize göre 10 yıl boyunca sağlanan 10.000 TL’lik tasarrufların toplam değeri aslında hiçbir zaman 100.000 TL etmeyecektir!

Para ile ilişkiniz nedir?Para ile ilişkiniz nedir?Parayla iyi ilişki kurmak neden önemli? Finansal sağlık neden genel refahınızın en önemli bir parçası?

 

Etiketler Risk Para Faiz
Yorumlar
Kalan Karakter 800