Paralel evreni sorgulatan filmler

Paralel evren nedir ve var mıdır diye merak edip, çoklu evrenlerde yaşama ilişkin araştırma yapmamıza genellikle okuduğumuz kitaplar ve izlediğimiz filmler neden olur. İşte izledikten sonra verdiğiniz her kararı sorgulatacak paralel evren konulu film ve diziler...

1 11 PARALEL EVREN NEDİR?
PARALEL EVREN NEDİR?

Her şey Büyük Patlama ile mi başladı? Her şey nasıl yoktan nasıl var oldu? ‘Büyük Patlama bir ara dönem, bir faz geçişidir’ kuramına göre Büyük Patlama büyük olasılıkla başka evrenlerin varlığını da zorunlu kılmaktadır.

Paralel evren teorisi yaşadığımız evrenin, çevresinde fark edemediğimiz  alternatif evrenler bulunduğuna yönelik kurama dayanmaktadır. Bilime göre, gözlemlediğimiz evren 13,7 milyar yıl yaşında ve Büyük Patlamayla başladı. Ancak bu, “her şeyin” Büyük Patlamayla başladığı anlamına gelmemekte. Gözlemleyemediğimiz evrenler olabilir, evrenimiz döngüsel olabilir (Büyük Patlama ve Büyük Çöküşler arasında gidip gelen bir evren gibi) ya da hiper uzay içinde sonsuz evrenlerden birisi olabiliriz.

Kafanız biraz karıştı değil mi? İşte paralel evren merakınızı artıracak ve sorgulamalar yapmanıza neden olacak film ve dizilerin listesi..

2 11 MATRIX
 MATRIX

Matrix  evrenin insan bilincinin bir ürünü olabileceğine vurgu yağan bir film. Matrix’de ise apokaliptik bir evrende, insanlar akıllı makineler tarafından ele geçirilmiştir. Makineler insanları bir tür batarya olarak kullanmaktadır. Jel dolu silindirler içinde, küresel enerji ağına bağlı insanlar, dünya benzeri bir simülasyonda yaşamaktadır. Bu bizi Simülasyon Teorisine götürür: Yaşadığımız evren, gelişkin uzaylılar veya gelecekteki insanlar tarafından yaratılan bir simülasyondan başka bir şey olmayabilir.

3 11 YILDIZLARARASI (INTERSTELLAR)
YILDIZLARARASI (INTERSTELLAR)

Filmde bir grup astronotun bir solucan deliğinden geçerek insanların yaşayabileceği yeni bir yer arayışı konu edilmektedir. Başrollerinde Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain ve Michael Caine’in yer aldığı film, Kip S. Thorne’nun evrende " solucan deliklerinin " gerçekten var olduğu ve bu sayede zamanda yolculuğun mümkün olabileceği teorisinden ilham alınarak yaratılmıştır.

4 11 HİÇ KİMSE (NOBODY)
HİÇ KİMSE (NOBODY)

20. Yüzyıldan 21. Yüzyıl’a, farklı zaman dönemlerine uzanan bir hikaye. Başlıkta bahsi geçen Bay Hiçkimse, 2092 yılında dünyada kalmış son ölümlü olan 117 yaşındaki Nemo... Hafızası gittikçe zayıflayan Nemo, üç ana aşkına ve ailesinin boşanmasına ve ardından hayatının üç kritik kavşağında yaşadığı zorluklara atıfta bulunur: dokuz, on beş ve otuz dört yaşında. Bu kritik kavşakların her birinden çıkan alternatif yaşam yolları incelenir. Spekülatif anlatı, genellikle bu çağların her birinde farklı olası bir kararın hareketiyle yön değiştirir. Film doğrusal olmayan anlatı ve çoklu evren hipotez stilini kullanmaktadır.

5 11 PARALELS
 PARALELS

Paralel toprak üzerinde seyahat eden küçük bir grup insanların hikayesini anlatan bir bilim-kurgu macera dizisidir. Grup, babalarını arayan birbirlerine yabancılaşmış erkek ve kız kardeş olan Ronan ve Beatrix Carver tarafından yönetiliyor.

6 11 COHERENCE
COHERENCE

Bir grup arkadaş akşam yemeği yemek için bir araya gelir. Yemeğin keyifli olacağı açıktır, çünkü o gece bir kuyruklu yıldız dünyanın epey yakınından geçecektir. Ancak bu olağan durum, geceye olağanüstü bir yön de verecektir. Coherence sözcüğü "bütünleşme" anlamına gelir ve paralel evrenlerin birbiri üzerine çökerek birleşmesi kavramına atıfta bulunur. Türkiye'de vizyona girmeyen film Türkçede Paralel Evren olarak da bilinir. Yönetmen James Ward Byrkit'in ilk uzun metrajlı sinema filmidir.

7 11 FRINGE
 FRINGE

Yakın dönemin popüler yapımlarından olan Fringe dizisi, paralel evrenlerden kuantum fiziğine kadar birçok konunun ele alındığı bir yapım. Diziye adını veren Fringe sözcüğü İngilizce “sınır, dış kenar, marjinal” anlamına gelir. Bu nedenle de çağımızda geleneksel bilim ile bilim dışı alanların kesiştiği bilimsel çalışmalara “fringe science” adı verilmektedir ve bu terim Türkçeye “sınırbilim” olarak çevrilmiştir.

8 11 PLANET OF THE APES
PLANET OF THE APES

Bir grup astronotu barındıran uzay gemisi, uzak ve bilinmeyen bir gezegene iniş yapar. Konuşmayı bilmeyen ilkel mağara insanları ve adeta insanla yer değiştirmiş, konuşan, avlanan, karmaşık bir medeniyet geliştirmiş maymunlar vardı.

9 11 FREQUENCY
 FREQUENCY

John, 30 yıl önce ölen babası Frank ile iletişim kurabildiğini fark eder. Fakat geçmişi değiştirerek, annesinin, yani Frank'in karısının esrarengiz bir şekilde öldürülmesini de içeren bir seri gizemli ölüm zincirini tetikler.

10 11 ANOTHER EARTH
ANOTHER EARTH

Güneş sistemindeki bir diğer benzer gezegenin keşfi sırasında trajik bir kaza meydana gelir. Genç ve meraklı bir öğrenci ile bir besteci ise bu olaya tanıklık ederler.

11 11 THE BUTTERFLY EFFECT
  THE BUTTERFLY EFFECT

Çocukluğundan gelen korkunç hatıralarıyla mücadele etmek zorunda kalan genç bir adam zaman içinde geçmişe yolculuk yapabildiğini ve olayları değiştirebildiğini keşfeder. Her değişiklik hem kendi hayatını hem de çevresindeki insanların hayatını etkiler.

Etiketler Film
Yorumlar
Kalan Karakter 800