Para neye karşılık basılır?

Para neye karşılık basılır? sorusuna pek çok kişi altın rezervi yanıtını verecektir. Bakalım para neye göre basılıyor? Para basımıyla ilgili detaylar yazımızda...

Para enflasyon beklentisi ve reel büyümeye karşılık basılır, ihtiyaç ölçüsünün dışında para basılması enflasyonun yükselmesine yol açar. Para basma yetkisi ise ülkelerin merkez bankalarındadır. Sürekli para basarak ülkenin borcunun ödenebileceğine yönelik inanış da yanlış olduğu kadar, parasal istikrarı bozarak enflasyonu artırıcı rol oynar.

Dolaşımdaki madeni paralar Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılırken, kâğıt paralar ise Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından basılır.

'PARA BASIMI' İFADESİ

Merkez Bankası; Türkiye’de para basma ve ihraç yetkisine sahip tek banka olmakla birlikte, bu imtiyazı Türkiye Büyük Millet Meclisinden (TBMM) almıştır. Bu yetkinin tamamen ve süresiz olarak Bankaya devredilme süreci; Merkez Bankasının kuruluşuna esas teşkil eden 11 Haziran 1930 tarih ve 1715 sayılı Kanunda; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 87’nci maddesine göre TBMM’ye ait olduğu belirtilen para basma yetkisinin, Merkez Bankasına devredilmesiyle başlamıştır.

Para basımı” ifadesi, kâğıt para yani banknot üretimine karşılık gelmektedir. Ancak teknik olarak para basımı genişletici para politikası uygulanması anlamına da gelir.

TCMB tarafından basılan banknotlar, kendi bünyesindeki kasalarda muhafaza edildiği sürede emisyon hacminde yer almaz. Gerçek ve tüzel kişilerin nakit talebine göre basılan banknotların dolaşıma sokulmasıyla, yani paranın piyasaya sürülmesiyle emisyon hacmi artar.

EMİSYON HACMİ NEDİR?

Emisyon hacmi, merkez bankası tarafından ihraç edilen, yani piyasaya sürülen banknotların toplam tutarı anlamına gelmektedir.

Para arzı, ekonomide bir dönemde piyasada bulunan toplam para stokuna verilen isimdir. Para arzı piyasadaki banknot ve madeni paralar ile hane halkının ve firmaların mevduatlarının toplamından oluşmaktadır. Para arzının içinde dolaşımdaki paranın yanı sıra vadeli-vadesiz mevduat ve bazı para piyasası fonlarıyla ihraç edilen menkul kıymetler de bulunmaktadır. Merkez Bankası’nın para basması dolaşımdaki parayı (emisyon) ve para tabanını artırmaktadır.

TEDAVÜLDE NE KADAR PARA VAR?

Dolaşımdaki para olarak ifade edilen piyasadaki net nakit miktarına emisyon hacmine Hazine tarafından dolaşıma verilen madeni paraların ilave edilmesi ve bankaların kasalarında bulunan banknot ve madeni paraların çıkartılması ile hesaplanabilir.

Kendinize 10 yalanı söylemekten vazgeçin!Kendinize 10 yalanı söylemekten vazgeçin!Finansal hayatınız yolunda değilse, birikim yapamıyorsanız, bunun tek nedeni kenara koyacak paranızın olmaması olmayabilir. Belki de bu sorunun temelinde kendinize bile söylemediğiniz bir takım gerçekler olabilir.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800