Pandemi bitti 'haz harcaması' başladı

Seyahat kısıtlamalarının ortadan kalkmasıyla turizm harcamalarında adeta patlama yaşandı. Uçuş rezervasyonları pandemi öncesine göre 2’ye katlanırken eğlence mekanlarındaki harcamalar da yüzde 72 arttı.

Mastercard Ekonomi Enstitüsü tarafından yapılan araştırma; 2022 yılında eğlence ve iş amaçlı uçuş rezervasyonlarının pandemi öncesi seviyeleri aştığını, yolcu gemilerine, otobüslere ve trenlere yapılan harcamalarda ise önemli gelişmeler yaşandığını ortaya koyuyor.

1.5 MİLYAR EK YOLCU

2022 yılı ilk çeyreğini inceleyen araştırmaya göre, uçuş rezervasyonu trendleri mevcut hızda devam ederse, 2022'de geçen yıla kıyasla 1.5 milyardan fazla yolcu uçakla seyahat edecek. tahmin ediliyor. Avrupa ve Orta Doğu’ya uçuş rezervasyonu trendleri mevcut hızında devam etmesi halinde; geçen yıla kıyasla 2022'de, Avrupa’ya 550 milyon, Orta Doğu’ya ise 115 milyondan fazla yolcunun geleceği tahmin ediliyor. Pandemi kısıtlamalarının çok sıkı uygulandığı İngiltere gibi ülkelerde karantina kısıtlamalarının gevşetilmesi seyahatlerde çok hızlı bir artışa sebep olurken; uçak rezervasyonları altı hafta içinde 2019 seviyelerinin 2 katına çıktı. 

EN FAZLA HARCAMA EĞLENCEYE

Araştırmaya göre Nisan ayı sonunda, tatil amaçlı uçuş rezervasyonları 2019 seviyelerini yüzde 25 oranında aştı; kısa ve orta mesafeli tatil uçuş rezervasyonları ise yüzde 27 arttı. Otobüsler pandemi öncesi seviyelere geri dönerken, otoyol geçişleri yaklaşık yüzde 19, araç kiralama harcamaları yüzde 12 oranında arttı. 

Uluslararası seyahatlerde kişiler hediyelik eşya gibi alışverişler yerine daha fazla deneyim yaşamaya bütçe ayırdığı ortaya koyan araştırmada; deneyimsel harcamaların 2019 seviyelerinin yüzde 34 üzerinde olduğu görülüyor. En fazla harcama artışı görülen alanlar yüzde 72 ile eğlence mekanları olurken, etkinlikler yüzde 35 ile ikinci sırayı aldı. 

İşte en çok kazanan CEO'larFortune 500 listesinde yer alan şirketlerin CEO'lara ödedikleri paralar incelendi. Fortune, 2021'de en fazla para kazanan 10 CEO'yu açıkladı.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800