Özlem Denizmen anlattı! İşte evde mutluluk ve tasarrufun ipuçları

TRT Türk'te yayınlanan Günaydın Hayat programına katılan Özlem Denizmen, evde mutlu ve tasarruflu bir günün ipuçlarını anlattı.

İşte Özlem Denizmen'in tavsiyeleri:

KİŞİSEL ENERJİ

Sabah uyanıp ayaklarını yere koyduktan sonra “Bugün harika bir gün!”deyin.

Aynanın karşısına geçtikten sonra ağzınıza yatay şekilde bir kalem yerleştirin ve bekleyin. 5 dakika sonra kendinizi gerçekten mutlu hissetmeye başlayacaksınız.

BANYOYA GİRDİKTEN SONRA

Musluğu açtıktan sonra musluğun altına kova koyun. Soğuk suyu bir kovaya doldurun, temizlik yaparken, çiçekleri sularken kullanın. Duşta suyun ısınmasını beklerken 15 litre su boşa gidiveriyor.

Duşa girdikten sonra alarm kurun, uzun uzun banyo keyfi yapmayın. Duş sürenizi 1-2 dakika kısaltın. Kişi başına yıllık 18-36 ton arasında su tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Saç kurutma makinesini elinize aldıktan sonra saçınızı 2 havlu ile iyice kurutun.

Haftada 7 gün, 12 dakika çalışan saç kurutma makinesinin harcadığı enerjinin karşılığı 15 TL. 10 dk çalışan saç kurutma makinesinin harcadığı enerji, 60 wattlık bir ampulün 3 saat çalışmasına eş değer.

Bozulmuş damlayan musluğu gördükten sonra tamir ettirin. Saniyede bir damla damlayan musluk, yılda yaklaşık 53 damacana suyun israfına neden oluyor. Bu 5035 bardak su demek.

Diş fırçanıza diş macununu sürdükten sonra musluğu kapatın. Açık bırakırsanız ikinci dakikada 25 litre su israf edersiniz.

Tuvalete girdikten sonra kovada biriktirdiğiniz suyu kullanın. Günde bir kez amacı dışında sifon çekse, yılda yaklaşık 842 damacana su israf olur.

Rezervuar içerisine 1 litrelik şişe koyun, her sifon çekiminde 1 litre su tasarrufu sağlayın.

Ellerinizi yıkamak için sabunladıktan sonra 20 saniye boyunca suyu açık bırakmayın. Suyu kapatın, 20 saniye sonra tekrar açın.

Çamaşırlar biriktikten sonra makinenizi tam dolu ve 40 derece yerine 30 derecede çalıştırmak enerji tüketiminizi önemli derecede azaltır. Haftada 4 kez, yaklaşık 2,5 saat çalışan çamaşır makinesi ayda 15 TL elektrik harcıyor.

Çamaşır makinenizi haftada bir kez daha az çalıştırdıktan sonra yılda 473 damacana su tasarruf edebilirsiniz.

Çamaşırları yıkadıktan sonra giysilerinizi iç mekanda kurutun. Haftada 2 gün, 2,5 saat çalışan çamaşır kurutma makinesi ayda 20 TL harcıyor. Hem tasarruf edersiniz hem de giysileriniz doğal kurutmayla daha az yıpranır.

Çamaşırlar kuruduktan sonra haftada 2 kez, 2 saat çalışan ütünüz ayda 40 TL tutarak adeta faturanızı yakıyor. Ütü alırken buhar ayarlı ve buhar kapasitesi yüksek olanı tercih edin ki yüksek ısı kullanmak zorunda kalmayın.

MUTFAĞA GİRDİKTEN SONRA

Meyve ve sebzeleri dolaptan çıkardıktan sonra sürekli akan suyun altında değil, kaptaki bir su içinde yıkayın.

Fırının içine tepsiyi koyduktan sonra fırının kapağını sakın açmayın. Zaten haftada 1 kez çalışan fırın ayda 15 TL harcıyor, bir de siz kapağı açıp kapadıkça yüzde 20 enerji gidiyor.

Buzdolabının içine yemeği koyduktan sonra buzdolabınızın hava deliklerini tencerelerle kapatmayın ki hava akışını sağlamak için daha fazla enerji harcamasın. 520 litre, A+ buzdolabı ayda 30 TL harcar.

Buzluğu açtıktan sonra bir kase buz alın, buzdolabının ortasına yerleştirin. Böylece buzdolabınız soğuyacak, faturanızda yüzde 5 tasarruf edeceksiniz.

Buzdolabınız buz yaptıktan sonra buzların çözülmesini sağlayın. Aşırı buzlanma enerji tüketimini artırır.

Market alışverişi yapıp eve geldikten sonra ürünleri paketleriyle dolaba koymayın. Buzdolabını dolu tutmak enerji tüketimini düşürücü etki yapar. Kapı contalarının hava kaçırmadığından emin olun, kontrol edin.

Buzdolabı bozulduktan sonra illa yeni almanız gerekiyorsa, A++ buzdolabı A sınıfı buzdolabına göre yılda yüzde 40’a yakın tasarruf sağlar. Bu ürünleri tercih edin.

Canınız çay, kahve çektikten sonra her gün 12 dakika çalışan su ısıtıcısı ayda 13 TL demek. Evdeki herkes ayrı ayrı su ısıtırken bir daha düşünsün.

Yemekleri ocağa koyduktan sonra tencereye uygun ocak gözünü kullanın. Tencerenin daha kısa sürede ısınması için kapağı kapalı tutun.

Sofrayı kaldırdıktan sonra bulaşıkları makinede çıka. Bir araştırmaya göre; tüketicilerin üçte ikisi bulaşık makinesini haftada ortalama 5 kez çalıştırıyor. Haftada 5 kez çalıştırılan A+ bulaşık makinesi ayda 22 TL elektrik harcıyor.

Akşam yemeğinden sonra tencereleri soğumadan buzdolabına koymayın. Bu buzdolabının doğasına aykırı. Fazla enerji harcar.

OTURMA ODASINA GİRDİKTEN SONRA

TV’yi açtıktan sonra izlenmiyorsa kapatın. 49 inc LED ekran televizyon günde 5 saat çalıştığında ayda 15 TL ediyor.

Mesai başladıktan sonra bilgisayarın şarjı dolunca fişten çekin. Haftanın her günü, günde 8 saat çalışan bilgisayar ayda 17 TL elektrik tüketir.

Işıkları açtıktan sonra kullanmadığınız odanın ışığını kapatın. Her gün 5 saat çalışan 3 adet klasik ampul ayda 25 TL harcarken, her gün 5 saat çalışan 3 adet LED ampul ayda 1.68 TL harcıyor!

Kaloriferleri çalıştırdıktan SONRA petek ve kombi bakımını düzenli olarak yaptırarak hem yüzde 30’a varan tasarruf sağlayın hem de kombinizin ömrünü uzatın.

Binanızda yalıtım var mı? Eğer yoksa, yüzde 40’larda tasarruf sağlamak için bir sonraki kışa şimdiden hazırlanın apartman olarak karar verin.

Pencereler ve kapılar, evinizdeki ısının 4'te 1 oranında kaybına neden olur. Pencereleriniz tek camsa ısı kaybından korunmak için pencere, kapı yalıtımını siz de yapabilirsiniz. İnternet sitelerinde dahi bu araç gereçler satılıyor.

Güneş battıktan sonra perdeleri çekin.

Verimli kullanımda oda sıcaklığının 22 derece olduğunu ve 1 derecelik farkın yakıt tüketiminde yüzde 6 tasarruf sağladığını unutmayın.

Vücut ısısını artırdıktan sonra evin ısısını artırın, örneğin tarçın yiyin.

İRADE GÜCÜ & TASARRUF

Araştırmalara göre irade gücü bir “yetenek” değil, pratikle geliştirilebilen, güçlendirilebilen bir özelliktir. Yani “kaslarımız” nasıl işliyorsa öyle! Ayrıca, Roy Baumeister ve Case Western Reserve Üniversitesi'ndeki meslektaşlarının araştırması, iradenin de tıpkı vücuttaki diğer “kaslar” gibi fazla kullanıldığı durumlarda yorulabileceğini gösteriyor. Ve irademizin tükendiği anlarda fazla harcama yapma ve finansal kararlarımızı sorumsuzca alma olasılığımız daha yüksektir.

HEDEF KOYMA VE KÜÇÜK KAZANÇLAR ELDE ETME

Charles Duhigg Alışkanlıkların Gücü (The Power of Habit) adlı kitabında pozitif ve negatif alışkanlıklarımızı nasıl oluşturduğumuzun farkına varmadan nörolojik yapımızda benimsemiş olduğumuz davranış döngüsüne belli olduğunu söyler. Bu alışkanlıklar yalnızca belli “davranış kalıplarının” benimsenmesiyle oluşturulabilir ve “çağrışımsal” ödüller ile güçlendirilir. Bu yeni davranış kalıplarını oluşturmak için bazı temel motivasyonların olması gerekir. Burada “hedef belirleme” devreye girer. Araştırmalar, hedeflere ulaşmanın “tasarruf motivasyonu” üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu ve böylece “tasarruf” davranışını sürdürmek için faydalanılabileceği gösterilmiştir. Beynimiz “kısa vadeli hedefler”imize ulaştıktan sonra daha yüksek seviyelerde dopamin üretir ve bu da yeni “davranış kalıplarını” güçlendirir. Fakat, Dilip Soman ve Min Zhao’nun Pazarlama Araştırmaları dergisinde yayınlanan araştırmasına göre bir tane iyi tanımlanmış tasarruf hedefi uygulamaya geçme sürecini ve aksiyon almayı çok sayıda tasarruf hedefinden daha çok teşvik ediyor. Yani, kendinize ulaşılması zor hedefler koymayın ve hedef sayınızı da manasızca artırmayın.

İRADE GÜCÜMÜZÜ GÜÇLENDİRMENİN BONUSLARI!

Para hakkında düşünme şeklimizde değişiklikler yaparken irademizi de güçlendirmiş oluyoruz. Kazandığımız yeni farkındalıklar bizi daha “bilinçli” hareket etmeye, dürtüsel davranmamaya teşvik ediyor. Araştırmalara göre bu “tasarruf zihniyeti”nin hayatımıza katkısı yalnızca finansal da değil! 2006'da Megan Oaten ve Ken Cheng, irade üzerine bazı ilginç araştırmalar yayınladılar. Bir araştırmadaki katılımcılardan, finansal durumlarını izleme & otomatikleştirme ve ve hedef belirleme gibi uygulamalar içeren bir para yönetimi programı yürütmelerini istediler. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, kişisel finans durumları iyileşti. Ancak araştırmacılar şaşırtıcı bir şekilde, katılımcıların daha az sigara içtiklerini, daha az alkol ve kafein içtiklerini ve daha az abur cubur yediklerini buldular. Dahası, katılımcıların işte veya üniversitede daha üretken olduğu görüldü. Charles Duhigg'in dediği gibi, irade bir kere güçlendikten sonra artık her şeye dokunur. Yani, paranızı takip edin, hedefler belirleyin ve kısa vadeli kazançları kutlayın. Ve kim bilir, belki bunu yaparken aynı zaman da veremediğiniz kiloları verir ya da daha verimli çalışmaya başladığınızı gözlemleyebilirsiniz.

Çocukları para kavramıyla tanıştırmak! Özlem Denizmen yazdıÖzlem Denizmen, bugünkü Posta Gazetesi'ndeki köşesini çocukların para kavramıyla tanıştırılmasına ayırdı. 'Çocukların para haftası' başlıklı yazısında çok önemli bilgilere ve tavsiyelere yer verdi.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800