Orta sınıfın erime hızı alarm veriyor!

Türkiye İstatistik Kurumu'nun son açıkladığı gelir dağılımı istatistikleri, ülkede yaşanan ekonomik dengesizliği bir kez daha yansıtarak dikkat çekiyor. Peki gerçekten orta sınıf kategorisi eriyor mu?

Güncelleme:

Orta sınıfın erimesi, Türkiye İstatistik Kurumu'nun yayımladığı gelir dağılımı istatistiklerinde belirgin bir şekilde ortaya çıkan bir durum haline geldi. Mevcut veriler, ülkedeki gelir eşitsizliğinin geçmiş yıllara kıyasla rekor seviyelere ulaştığını göstermekte. 

Türkiye'de gelir eşitsizliği arttı mı?

TÜİK verilerine göre, en zengin %20'nin gelir payının 2019 hariç tüm yıllarda arttığı gözlemlendi. 2023 nüfusuna göre, Türkiye'deki 16,6 milyon kişi, geriye kalan 68,7 milyon kişi kadar gelir elde etmektedir. %10'luk verilere göre ise yaklaşık 8,3 milyon kişi, toplam gelirin yaklaşık çeyreğini elde ettii. Geri kalan y%75'i ise 77 milyon kişi arasında paylaşılmakta.

TÜİK gelir dağılımı anketi, bir önceki yılın gelir seviyelerini ölçerek 2023 verilerinin aslında 2022'deki gelir düzeyini yansıttığını gösteriyor. Hesaplana n veriler ülkedeki gelir dağılımındaki eşitsizlikleri anlamak ve ilgili politika tedbirlerini değerlendirmek için önemli bir kaynak olarak kullanılıyor. 

Gelir piyasasına dair önemli istatistikler

Ücretli çalışanların gelirleri arasında yapılan karşılaştırmada, işverenlerin yıllık ortalama esas iş gelirinin 408 bin 174 TL olduğu belirlendi. Bu rakam, kendi hesabına çalışanlarda 115 bin 622 TL, ücretli maaşlılarda 102 bin 821 TL ve yevmiyelilerde ise 53 bin 334 TL olarak ortaya çıktı. Yevmiyelilerdeki gelirlerde %108,1'lik bir artış görülürken, en düşük artış %80,7 ile ücretli maaşlılarda kaydedildi.

TÜİK verilerine göre, 15-64 yaş aralığındaki nüfusta, 2022 döneminde işsiz olanların %42,4'ü iş bulmayı başardı. İş aramaktan vazgeçen veya başka nedenlerle işgücü dışına çıkanların oranı %15,2 oldu. Çalışanların %90,5'i çalışmaya devam ederken, %3,3'ü işlerini kaybetti. İşgücüne katılmayanların %89,9'u hala işgücü dışında kalmayı tercih etti. Bu gruptan %7,2'si işe başladı, %2,9'u ise işgücüne katıldı fakat iş bulamadı.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800