Orman yangınlarını daha önce fark edebilseydik? Yangınlarda yapay zeka dönemi başlıyor!

Günümüzde hızla gelişen yapay zeka ile birlikte orman yangınlarını daha erken saptamak mümkün mü?

Güncelleme:

Yapay zekanın bazı olumlu konulara da el atma vakti gelmedi mi? Mesela çağımızın en büyük felaketlerinden bir tanesi olan orman yangınlarına yapay zeka ile engel olmak belki de bir çözüm olabilir. İşte bilim adamları şimdi de yapay zeka destekli sensörleri geliştirdi. Bu sensörler ile orman yangınlarına daha erken müdahale etme şansı var.

Aslında bu orman yangınları ile mücadelede bir dönüm noktası var. İşte o da orman yangını başladığı sırada bölgede kimsenin olmaması yangına müdahale edilmemesini sağlıyor. Ancak bu durum yapay zeka destekli sensörler ile önlenebiliyor. Bu sensörler tam da bu noktada devreye giriyor.

Yapay zeka destekli sensörler yangını erkenden saptıyor

Sıcaklık, hava basıncı ve nem gibi ölçüleri sürekli olarak ölçen sensörler bu değişmelerde yangınları algılayabiliyor. Bu sensörleri üreten Dryad Networks şirketi ise sensörlerin daha erken müdahale için bir görev üstlendiğini söylüyor. Üstelik bu sensörler orman yangını ile herhangi bir duman arasındaki farkı da algılayabiliyor. İşte bu algılama sonrasında ise yetkililere haber verilebiliyor. Böylece erkenden gerekli kişilere haber gitmiş oluyor.

Orman yangınlarını daha önce fark edebilseydik? Yangınlarda yapay zeka dönemi başlıyor! resim: 0

Bu teknolojinin geleneksel sistemlerden daha etkili olduğu ve üstelik bu konuda hızlı bir aksiyon aldığı da görülebiliyor. Böylece bölgede bir insan olmasa dahi yangın erkenden anlaşılarak yetkililere haber verilebiliyor.

Etiketler Yapay Zeka yangın
Yorumlar
Kalan Karakter 800
İsmail Yıldırım
Bkz. Kozalak https://www.inovatim.org/kozalak