Ölüm aylığı kimlere veriliyor? Şartları neler?

Ölüm aylığı kimlere veriliyor? Ölüm aylığı alabilmenin şartları neler? Erkek eş de aylık alabiliyor mu? Erkek çocuklara ne kadar süre aylık alabiliyor? Ölüme aylığıyla ilgili tüm sorularınızın cevabı haberimizde.

Güncelleme:

Vefat eden sigortalı çalışanın geride kalan yakınlarına ölüm aylığı bağlanıyor. Maaşın bağlanması için sigorta kurumuna en az 5 yıl prim yatırılmış olması gerekir. 

Sigortalının ölümü halinde hak sahiplerine yani sigortalının geride kalan yakınlarına SGK tarafından yapılan ödeme ölüm aylığı olarak adlandırılıyor. İşte ölüm aylığıyla ilgili detaylar…

ÖLÜM AYLIĞI ALMANIN ŞARTLARI NELER? 

Sigortalı bir kişinin vefatı halinde geride kalanlara ölüm aylığı bağlanabilmesi için en temel şart prim ödeme süresidir. Buna göre vefat eden kişi adına ölüm tarihi itibarıyla en az 5 yıl (900 gün) prim ödenmiş ise geride kalanlara ölüm aylığı bağlanır. 5 yıldan az primi olan kişinin vefatı halinde ise geride kalanlara aylık bağlanmaz.

ÖLÜM AYLIĞI KİMLERE BAĞLANIR? 

Ölüm aylığı geride kalan eş, çocuk, anne babaya bağlanabilir. Ancak bu kişilerin bazı şartları taşıması gerekir. Vefat eden kişi ile ölüm tarihinde yasal evlilik bağı bulunan eşe aylık bağlanır. Sigortalının eşinin çalışması veya kendi sigortalılığı nedeniyle aylık veya gelir alıyor olması bu durumu değiştirmez. Dolayısıyla vefat eden kişinin eşi çalışsa da emekli olsa da ölüm aylığı alabilir. Vefat eden kişinin kız çocuklarına evli olmamaları şartıyla yaşa bakılmaksızın ölüm aylığı bağlanır.

ÇOCUKLAR NE KADAR SÜRE ÖLÜM AYLIĞI MAAŞI ALIR?

Evlenen kız çocuğunun ise aylığı kesilir. Kız çocuk boşanırsa yeniden hak sahibi konumuna gelir ve aylık alabilir. Erkek çocuklarında ise yaş şartı söz konusu. Erkek çocukları ise 18 yaşına kadar ölüm aylığı alabilirler. Orta öğretime devam eden erkek çocuk 20, yüksek öğrenime devam eden erkek çocuk ise en fazla 25 yaşına kadar ölüm aylığı alabilir. Yaş şartını geçen erkek çocukların aylıkları kesilir.

ERKEK EŞE DE MAAŞ BAĞLANIYOR MU?

Dul aylığının sadece kadınlara özel olduğu algısı var. Kanun, erkek kadın ayrımı yapmıyor, Sigortalının eşi olarak hak sahibi kişiyi tanımlıyor. Bu nedenle eşini kaybetmiş erkekler de ölüm aylığı alabilir. Eşini kaybetmiş erkeğin çalışması veya emekli olması ölüm aylığı almasına engel olmadığı için evlenmediği sürece ölüm aylığı alabilir.

GERİYE DÖNÜK ÖDEME YAPILIYOR MU?

SGK’dan ölüm aylığı alabilmek için hem gerekli şartları sağlamak hem de yazılı olarak SGK’ya başvurmak gerekiyor. Eğer kişi ölüm aylığı hak etmesine rağmen SGK’ya başvuru yapmadıysa, 5 yıl geriye dönük olarak ölüm aylıklarını talep edebiliyor. Ancak 5 yıldan eski süreler için ölüm aylığı talep edilemiyor.

EN DÜŞÜK DUL VE YETİM AYLIĞI NE KADAR?

Bu yıl yüzde 25 hisseye göre en düşük dul ve yetim aylığı 1.430 liraya yükseldi. En yüksek aylık da 13 bin liraya çıkmış oldu. Yeni zamla birlikte dul ve yetim maaşı alanların ek ödemeleri de artırıldı

 

Hasta yakınına evde bakana 2 bin 345 TL maaşEvde bakım yardımı adıyla devlet, yaşlı ve engellilere maaş bağladığı gibi hasta veya ağır engelli yakınının bakımını üstlenen akrabalara her ay düzenli ödeme yapıyor.

 

Etiketler Haber Maaş
Yorumlar
Kalan Karakter 800