Ofisten çıkan dönmek istemiyor! 85 milyon işçi aranacak

2023 İş Gücü Trendleri Raporu'na göre, pandemi sonrası hibrit mesai yapmaya başlayan çalışanların ofiste çalışmalarının istenmesi halinde ne cevap verecek? Yaşlanan nüfus nedeniyle sadece 7 yıl sonra gelişmiş ülkelerde 85 milyon işçi aranacak.

Manpower Group, “The New Human Age” (İnsanlığın Yeni Çağı) isimli 2023 İş Gücü Trendleri Raporu'nu yayımladı. Sekiz ülkede, 8 binden fazla çalışan veya aktif olarak iş arayan kişinin katılımı ile gerçekleştirilen araştırmaya göre, günümüzde her 10 Z Kuşağı çalışanından 7'si çalıştıkları şirketlerin çeşitlilik içeren ve kapsayıcı çalışma ortamı yaratma konusundaki ilerlemesinden memnun değil. Her 10 çalışandan 8'i pandeminin iş konusunda düşüncelerini etkilediğini söylüyor.

Öyle ki çalışanların yüzde 64'ü tam zamanlı olarak ofise dönmeleri gerekirse yeni bir iş aramayı düşüneceklerini belirtiyor. Teknoloji yeteneklerine talebin artmaya devam ettiğini de gösteren rapora göre 2022 yılının mart ayından bu yana işten çıkarılan 140 binden fazla teknoloji çalışanının yüzde 72'si üç ay içinde yeni iş buldu.

85 milyon işçi aranacak!

Rapora göre Çeşitlilik, Eşitlik, Kapsayıcılık ve Aidiyet (DEIB) konularında iklim değişikliğine ve LGBTQ hareketine kadar birçok konuda Z kuşağı işverenlerinden artık daha fazlasını talep ediyor. Örneğin katılımcıların yüzde 52'si, şirketlerin çevre konusunda yeterince çaba göstermediğini söylüyor.

Raporda Z kuşağının 2025 yılına kadar iş gücünün yüzde 27'sini oluşturacağı ifade ediliyor. Öte yandan gelişmiş ülkelerde nüfusun hızla yaşlanmasına da dikkat çekiliyor. Öyle ki küresel çapta 2030 yılına kadar 85 milyon (Almanya'nın toplam nüfusuna neredeyse eşit) işçi açığı ortaya çıkacağı tahmin ediliyor.

Rapora göre çalışanlar artık “işle dolu bir yaşam değil, farklı alanlara dokunabilecekleri bir yaşam“ istiyor. Çalışanların çoğunluğu (yüzde 81) pandeminin iş konusunda düşüncelerini etkilediğini söylüyor.

Çalışanların yüzde 61'i ise zamana bağlı olmadan çalışmanın daha iyi bir iş/yaşam dengesi yarattığını düşünüyor. Hatta yüzde 42'si bu şekilde bir yaklaşımın çalışmanın geleceği olduğuna inanıyor.

Raporda ayrıca 2025 yılına kadar gizlilik ve güven, siber güvenlik, veri analizi, makine öğrenimi ve yapay zekâ, bulut, veri ve yazılım geliştirme gibi alanlarda 149 milyon yeni iş imkânı ortaya çıkacağı öngörüsünde de bulunuluyor. Buna karşın küresel şirketlerin yüzde 76'sı BT ve teknolojide boş pozisyonları doldurmakta zorlanıyor.

Etiketler çalışanlar
Yorumlar
Kalan Karakter 800