Norveç Somonu Hakkında 10 Gerçek!

Norveç Deniz Ürünleri Konseyi’nin araştırmasına göre, Türkiye’deki restoranlarda en çok tüketilen balık çeşidi olan somon aynı zamanda, her 10 Türk tüketiciden 7’sinin somon tercihi olarak dikkat çekiyor. Bu yazımızda Norveç somonu hakkında 10 ilginç gerçekten bahsettik.

NORVEÇ DENİZ KONSEYİ SIRALADI
NORVEÇ DENİZ KONSEYİ SIRALADI

Norveç’in soğuk ve tertemiz sularında yetişen Norveç somonu dünya genelinde büyük rağbet görüyor. Japonya'daki sushiden, İtalya'daki makarnaya kadar 14 milyon öğünde tüketilen Norveç somonuna olan ilgi Türkiye’de de hızla artıyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından haftada en az iki öğün tüketilmesi gereken balıklar arasında gösterilen Norveç somonu hakkında pek bilinmeyen gerçekleri, Norveç Deniz Ürünleri Konseyi sıraladı.

2 12 SOMON SOĞUK SUDA YAVAŞ BÜYÜR

Norveç somonu, Kuzey Avrupa’da yer alan Norveç’in buz gibi soğuk sularında yetiştiğinden dolayı daha yavaş büyüyor. Okyanus sularının ideal koşulları balığın gelişimi ve lezzeti için ideal koşullar oluşturuyor.

3 12 MİRAS BİN YIL ÖNCESİNE DAYANIYOR

Norveç’in denizcilik mirası bin yıl öncesine dayanıyor. Yılların deniz mahsulü bilgisini beraberinde taşıyan nesillerin deneyimiyle bu kaynakların nasıl yönetileceğine ve olası en yüksek kalitede balığın nasıl alınacağına dair benzersiz bir bilgiye sahip Norveç, modern somon yetiştiriciliğinde dünyanın öncüleri arasında yer alıyor.

4 12 EN UYGUN AĞIRLIK 3-6 KİLO

Norveç'te somon balığının sağlıklı büyümesini destekleyen bir beslenme programı uygulanarak her seferinde en iyi kalitede balığın tüketilmesi sağlanıyor. Somonlar tatlı sulardan Norveç denizindeki fiyortların tuzlu sularına göç edebilecekleri güce bir yaşına geldiklerinde ulaşıyor. Tüketim için en uygun ağırlık olan 3 ila 6 kg ağırlığa erişmeleri ise 12 ila 18 ay sürüyor.

5 12 1 GÜNDE 14 MİLYON ÖĞÜN

Her gün dünya genelinde 14 milyon öğünde Norveç somonu tüketiliyor. Norveç’in soğuk, berrak sularından yetiştirilen somonlar, sadece birkaç saat sonra 100’den fazla ülkeye ihraç edilmeye hazır hâle geliyor.

6 12 SIKI DENETİM YAPILIYOR

Norveç somonları veteriner gözetiminde büyürken yetiştirildikleri çiftlikler de sıkı düzenleme ve denetimlere tabi tutuluyor. Her yıl, ihraç edilmeye hazır yaklaşık 14 bin Norveç somonu bağımsız Ulusal Beslenme ve Deniz Ürünleri Enstitüsü (NIFES) tarafından denetleniyor. Şu ana kadar bu denetimlerin hiçbirinde, yasaklanmış ilaç veya yasa dışı yabancı madde kalıntısına rastlanmadı.

7 12 ANTİBİYOTİĞE RASTLANMADI

Norveç somonunda antibiyotik yoktur. Norveç somon yetiştiriciliğinde antibiyotik kullanımı 1990'lı yıllardan bu yana yüzde 99 oranında azalırken aynı dönemde somon üretimi 50 bin tondan bir milyon tonun üzerine çıktı. Norveç somonunun yüzde 1'inden daha azı antibiyotiklerle veteriner tedavisi altına alındı. Bu balıklar da, tüm ilaç kalıntılarından arındırılıncaya kadar kesilip satılmadı. Norveç denetim organları, Norveç somonunda son on yılda hiçbir antibiyotiğe rastlamadı.

8 12 KARBON DOSTU ÇİFTLİKLER

Somon çiftlikleri, dünyanın en karbon dostu hayvan çiftlikleridir.1 kg Norveç somonu yetiştirmek için 1,2 kg yem gerekirken aynı ağırlıkta dana eti için 8 kg yem kullanılıyor. Bir somonun ömrü boyunca tükettiği yem miktarı da, diğer hayvanların tükettikleriyle kıyaslanamayacak kadar az bir miktar olan 6-7 kg!

9 12 SOMON YEMİNİN İÇERİĞİ

Çiftlik somonu yemi, deniz ham maddesi ve bitkisel ham maddelerden oluşuyor. Yemin yüzde 30’luk kısmını, insan tüketimi için uygun olmayan, izlenebilirliği ve sürdürülebilirliği sağlanan balık unu ve balık yağından yapılan deniz ham maddesi kapsıyor. Geri kalan kısım ise soya, ayçiçeği, kolza tohumu, bakla, mısır ve buğday gibi sürdürülebilir kaynaklı bitkisel ham maddeler içeriyor.

10 12 LEVREK VE ÇİPURAYI SOLLADI

Türk tüketicilerin Norveç somonuna olan ilgisi her geçen gün artıyor. Norveç Deniz Ürünleri Konseyi’nin araştırmasına göre somon; levrek ve çipuradan önce gelerek restoranlarda en çok tercih edilen balık oldu. Türk tüketicilerin yüzde 70’i somon tercihlerini Norveç somonundan yana kullanırken bu seçimlerini etkileyen kriterler sağlık, lezzet, gıda güvenliği ve sürdürülebilirlik olarak sıralanıyor.

11 12 LİF YAPISINDAN DOLAI ETİ SERTTİR

Parlak derileri ve gümüş renkleriyle somon ve alabalık, zaman zaman tüketiciler tarafından karıştırılabiliyor. Ancak dikkatli bakıldığında somonun sırtında gümüş, alabalığın ise yeşilimsi tonlar olduğu görülebilir. Bunun yanı sıra somonun baş kısmı daha büyük ve sivri, kuyruk çatalı ise daha belirgin, dar ve diktir. Alabalık genel olarak somondan daha küçüktür ve lif yapısından dolayı eti daha serttir.

12 12 NORVEÇ SOMONUNUN RENGİ NEDEN PEMBE?

Karideslerin kabuğunda ve vücudunda depolanan bu pigment, ardından somon balığı karidesi yediği zaman balığın yağlı dokusunda birikir. Bu pigmenti yok edemeyen somon balığı zamanla bu rengi olur. Ayrıca somon balığının rengi beslenmesine bağlı olarak açık pembe ile kırmızı arasında değişmektedir.

Etiketler balık somon
Yorumlar
Kalan Karakter 800