Narsisizmin 11 belirtisi! Uzmanlar açıkladı

Narsisizm, sosyal medyada çokça karşılaştığımız bir kelime haline geldi. Birinin narsist olduğuna dair işaretler, özellikle ilk başlarda fark edilmeyebilir. Gözden kaçmaması adına uzmanlar, 11 narsisizm belirtisini sizler için anlattı.

Güncelleme:

   Narsisizm, sosyal medyada çokça karşılaştığımız bir kelime haline geldi. Birinin narsist olduğunu anlamak ilk bakışta mümkün olmayabilir. Uzmanlar, gözden kaçmaması adına 11 narsisizm belirtisini sizler için anlattı.

   Parade'nin haberine göre; gerçek narsistlerle başa çıkmanın zor olabilceğini ve bu nedenle belirtilarden birini anlamanın ileride ortaya çıkabilecek sorunları önleyebileceğini belirtildi. Farkındalık adına yapılan tartışmaların narsisizmin klinik tanımı hakkında bazı yanlış bilgilere yol açtığı ve bu kafa karışıklığının bir narsistle karşılaşıldığında belirtileri anlamayı daha da zorlaştıdığı aktarıldı.

   Narsisizmin klinik ve araştırma odaklı bir bakış açısıyla anlaşılabileceğini vurgulandığı görüşte, çok yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandığı, yeni terimlerle genişletildiği ve farklı anlamlar kazandığı için anlaşılması zor hale geldiği savunuldu.

Narsisizmin 11 belirtisi! Uzmanlar açıkladı resim: 0

Narsist nedir?

   Narsisizm bir kişilik özelliği olarak tanımlanırken ancak aynı zamanda Narsisistik Kişilik Bozukluğu veya NPD adı verilen bir kişilik bozukluğunun parçası da olabileceği aktarıldı. Narsistik kişilik bozukluğunun bir çeşit spektrum olduğuv ve klinik tanı kriterlerini karşılayan insanların ortak özelliklerinin şunlar olduğu işaret ediliyor.

  • Kendilerini tüketmek
  • Şişirilmiş bir benlik duygusuna sahip olmak
  • Başkalarını tamamen göz ardı etmek

   Bu kişilerin kendilerini özgüvenli olarak sunsalar da, çok güvensiz oldukları ve eleştiriyi iyi karşılamazlarına dikkat çekiliyor.

Narsisizmin 11 bel,rt,s, nelerdir?

  1. Her konunun onlar hakkında olması: Bir hikâye anlatılırken dikkatle dinleyebilirler ancak kendi bakış açıları ve deneyimleriyle sohbete kendilerini dahil etmenin yollarını bulurlar. Zamanla bu davranış biçimini fark edilebilir.
  2. Şişirilmiş özgüven: Bir kişinin özgüveninin sürekli olarak başkalarından üstün olduğunu ima ettiği bir alana geçmesi narsisizmin ince bir işaretidir.

  3. İltifat için balık avlamak: Konuşmaları sürekli olarak başarılarına yönlendirmek veya başkalarının onlara iltifat etmek zorunda kalacağı senaryoları zekice hazırlamak gibi masum görünen şekillerde ortaya çıkabilir. 

  4. Başkalarının duygularını önemsememek: Narsistler empatiden yoksundur. Narsist bir arkadaşınıza bir durumla ilgili endişelerinizi ifade ettiğinizde sizi gerçekten dinlemek yerine, sözünüzü kesebilir ve size 'Her şey yoluna girecek' ya da 'O kadar da kötü görünmüyor- sadece üstesinden gel' gibi küçümseyici ve genellikle işe yaramaz tavsiyeler verebilir.

  5. Sürekli suçlama: Bir narsistle uğraşırken etrafınızda kendini mükemmel sanan ve hatayı hep başkasında arayan biri varmış gibi hissedebilirsiniz.

  6. Asla özür dilememe: Kendilerini yanlış bir şey yapmış olarak görmedikleri için özür dilemezler.

  7. Sınırları tanımama: Narsistler sınırlara saygı göstermekte gerçekten zorlanırlar. Belirgin olmayan narsisistik eğilimleri olan kişiler, açıkça reddettikleri için değil, unuttukları veya göz ardı ettikleri için kişisel sınırlara saygı göstermeyebilirler.

  8. Uzun süreli arkadaşları olmaması: Narsist kişinin yakın çevresi oldukça küçüktür. Bunun nedeni genellikle insanların onlardan bıkması ve arkadaşlığı bitirmenin yollarını bulmasıdır. Onları tanımaya başladığınızda kendilerini popüler ve önemli olarak sunsalar da, arkadaşlarının olmadığını veya sürdüremediklerini fark edersiniz.

  9. En iyiyi talep etme: En iyisini istemek doğaldır. Bunu elde edemediğiniz her seferinde öfkelenmek ise tehlike işaretidir.

  10. Koşullu cömertlik: Narsistler nezaket eylemlerinde bulunabilirler,. Ancak genellikle karşılığında bir iyilik veya kamuoyunda tanınmak istemek gibi bir bit yeniği vardır.

  11. Eleştirilerle kötü başa çıkma: Mükemmelden daha az mükemmel olabileceklerine dair öneriler bile bir tepkiye yol açabilir. Bu özelliklere sahip birinin iyi niyetli geri bildirimleri bile nezaketle kabul edebilmesi zordur.

Etiketler narsisizm
Yorumlar
Kalan Karakter 800