Müşteki Nedir, Müşteki Ne Demek?

Müşteki nedir, hukukta nasıl bir rolü vardır? Bu ve benzeri soruların cevaplarını öğrenmek için sizi haber yazımıza bekliyoruz.

Güncelleme:

Müşteki Ne Demek? Müşteki Anlamı

Müşteki, Türk Dil Kurumu'nda "yakınan, sızlanan, şikâyetçi" olarak tanımlanmaktadır. Ancak bu kelime, günlük kullanımın yanı sıra, özellikle hukuk kavramları içerisinde belirli bir anlamı temsil etmektedir. Türk Ceza Kanunu ve diğer kanunlarda düzenlenen suçlardan zarar gören veya mağdur olan kişiye 'müşteki' denir.

Müşteki Kelimesinin Hukuki Anlamı

Müşteki, yani şikâyetçi, bir suçtan zarar gören veya mağdur olan kişidir. Bu kişi, Cumhuriyet Savcılığına veya ilgili kuruma başvurarak şikâyet hakkını kullanır. Soruşturma aşamasının ardından, kovuşturma aşamasında mahkeme tarafından müştekiye, davaya katılma yani müdahil olma talebinin bulunup bulunmadığı sorulur. Eğer müşteki, davaya katılma talebinde bulunduğunu beyan ederse, 'katılan' yani 'müdahil' sıfatını alır.


Müşteki, hukuki süreçte, bir suçtan zarar gören veya mağdur olan kişiyi ifade eder. Bu kişi, şikâyet hakkını kullanarak suçun işlenmesinde rolü olduğunu düşündüğü tüm şahıslar hakkında şikâyetçi olur. Ayrıca, müşteki, davaya katılma talebinde bulunursa 'katılan' veya 'müdahil' sıfatını alır.


Daha fazla güncel haber ve içerik için bizi takip etmeyi unutmayın, keyifli okumalar!

Yorumlar
Kalan Karakter 800