Moody's'ten Türkiye ekonomisi için büyüme tahmini

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's G20 ekonomik büyüme oranının 2024'te %2,4'e gerilemesini öngörürken, Türkiye için de büyüme tahmininde bulundu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Şubat ayı güncellemesinde "G20 ekonomilerinin 2024'te biraz daha düşük seviyelerde istikrar kazanacak" başlığıyla sunulan Küresel Makro Görünüm 2024-25 Raporu'nu duyurdu.

Rapor, küresel ekonominin gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalarda COVID-19 sonrası dengeye geçişini, etkili politika manevraları, iyileşen arz-talep dengeleri ve Avrupa'da ılıman kışlar gibi olumlu faktörlerle birlikte istikrarlı bir normalleşme sürecine işaret etti.

ABD ekonomisi beklenenden daha güçlü toplanabilir

Raporda vurgulanan bir diğer önemli nokta, ABD ekonomisinin sağlamlığına ek olarak birçok gelişmekte olan ülkede salgın sonrası sürdürülebilir ve beklenenden daha güçlü toparlanmanın gözlendiği. Raporda, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) olası faiz indirimlerine ikinci çeyrekte başlaması bekleniyor.

Raporda, G20 küresel büyümesinin 2022 ve 2023 seviyelerine göre düşebileceği öne sürülerek, geçen yıl %2,9 olan büyümenin 2024'te %2,4 ve 2025'te %2,6 olması öngörüldü. Gelişmiş G20 ekonomilerinin bu yıl %1,5, gelecek yıl %1,6 büyümesi beklenirken, gelişmekte olan ekonomilerin sırasıyla %3,8 ve %3,9 büyümesi öngörüldü. Raporda, Arjantin'in bu yıl daralması muhtemel tek G20 ekonomisi olduğuna dikkat çekildi.

Rapor, Fed, ECB ve Japonya Merkez Bankası'nın faiz indirimine devam ettiğini ve enflasyonun aşağı yönlü seyretmesi durumunda büyük merkez bankalarının para politikasını normalleştirmeye başlayacağını belirtti. Moody's, Fed'in 2024'te faiz oranını 100 baz puan düşürerek %4,25-4,50 aralığına çekeceği ve ECB'nin ikinci çeyrekte politika normalleşmesine başlamasını beklediğini korudu.

Raporda, makroekonomik risklerin azaldığı ancak jeopolitik risklerin öne çıktığı ifade edildi. Temel makroekonomik ve finansal riskler arasında enflasyon, faiz oranlarının belirsizliği ve finans sektöründeki kırılganlıklar yer aldı. Raporda, devam eden Rusya-Ukrayna savaşı, Orta Doğu çatışmaları ve Asya'daki gerginliklerin bölgesel ve küresel büyümeye ciddi belirsizlikler kattığı vurgulandı. Yurt içi ekonomi, ticaret politikaları ve teknoloji transferleri gibi faktörlerin dış politika tarafından şekilleneceği belirtildi.

Türkiye tahmini

Moody's, ABD, Hindistan ve Rusya ekonomileri ile G20 geneli için büyüme tahminlerini revize ederken, Avro Bölgesi, Almanya, Suudi Arabistan ve Arjantin için beklentilerini aşağı çektiğini raporunda belirtti. Türkiye'nin büyüme tahminlerine ise raporda, bu yıl %2,5 ve gelecek yıl %3 büyümesinin beklendiği bilgisi yer aldı.

Etiketler Moody's Ekonomi
Yorumlar
Kalan Karakter 800