Merkez Başkanı Erkan: Türk lirasına geçiş zamanı geldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan, Türk lirasına geçiş zamanının geldiğini belirterek, önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden (TİM) yapılan bildiriye göre, TCMB Başkanı Erkan, reel sektör görüşmeleri çerçevesinde TİM Sektörler Konseyi toplantısına iştirak etti. Toplantı, TİM Dış Ticaret Kompleksi'nde gerçekleşti ve katılımcılar arasında karşılıklı değerlendirmelerde bulunuldu. İhracatçılar için önem arz eden konular geniş bir perspektifle ele alındı.

Erkan, toplantıda, fiyat istikrarının önemine vurgu yaparak, istikrarlı ve sürdürülebilir büyümenin bu faktöre bağlı olduğunu belirtti. Ayrıca, ihracatçıların dış talepten kaynaklanan zorluklarını ve ekonominin güçlü yönlerini anlayışla karşıladıklarını ifade etti.

Erkan, merkez bankalarının toplumsal refaha katkı sağlamalarının, para politikasının ancak fiyat istikrarına odaklanmasıyla gerçekleştiğini belirterek, "Bu amaç aynı zamanda genel denge ve sürdürülebilirlik perspektifiyle ekonominin reel kesimini de yakından takip etmeyi gerektirmektedir. Bu kapsamda, ihracatçılarımızın ekonomiye dair projeksiyonları, eğilimleri ve görüşleri de değerlendirmelerimizde önem arz etmektedir." dedi.

'Üretimin sürekliliği sağlanmasına katkı vermeyi sürdüreceğiz'

Uygulanan politikanın etkisinin zamana yayıldığını, diğer yandan öncü gösterge niteliğinde bazı olumlu sonuçların alınmaya başlandığını kaydeden Erkan, "2024'ün ikinci yarısında başlayacak dezenflasyon döneminden önceki geçiş sürecinde talepte dengelenme yaşanırken, doğru politika tasarımlarıyla, üretimin sürekliliğinin sağlanmasına katkı vermeyi sürdüreceğiz." diye konuştu.

TCMB Başkanı Erkan, Kasım Ayı Para Politikası Kurulu kararına atıfta bulunarak, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını vurguladı.

'Türk lirasına geçiş zamanı geldi'

Türk lirasına geçiş zamanının geldiğinin altını çizen Erkan, "Bunun en doğrudan yansımalarını mevduat gelişmelerinde görüyoruz. Mayıs ayı sonunda durma noktasına gelen kredi akışı karşısında hızla harekete geçerek piyasa mekanizmasının yeniden tesisini sağladık. Bireysel kredilerde israf ve enflasyona yol açan aşırılık giderilirken, ticari krediler süreklilik göstererek üretim kapasitesine katkıda bulunmaktadır." açıklamasında bulundu. 

Erkan, reeskont kredisi günlük limitlerinin 10 kat artırılması, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) çerçevesinin yeniden yapılandırılarak 3 yıl boyunca 300 milyar lira limit tahsis edilmesi, sağlanan maliyet avantajları ve erişimin önündeki engellerin kaldırılması gibi uygulamaları anlattı.

'Finansman koşullarına destek olmaya devam edeceğiz'

Reeskont limitlerinde ilave bir güncellemeyi etki analizleri çerçevesinde değerlendirdiklerini kaydeden Erkan, "İhracat ve yatırım potansiyelinin gelişimi için firmaların finansmana erişimi ile finansman koşullarına destek olmaya devam edeceğiz." dedi.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Hafize Gaye Erkan’ın TCMB Başkanı olarak ihracatçıların sorunları ile yakından ilgilendiğini belirterek, ihracatçıların uzun süre finansmana erişim konusunda sıkıntı yaşadığını anımsattı.



Yorumlar
Kalan Karakter 800