Merkez Bankası'ndan Türk Lirası için yeni adımlar

Merkez Bankası, Türk Lirası'nı desteklemeye yönelik yeni önlemleri açıkladı.

Güncelleme:

Merkez Bankası, politika faizi artışının ardından Türk Lirası'nı destekleyen yeni adımlar attı.

Merkez Bankası, kullandığı sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırmak için TL depo alım ihalesi düzenlemeye başlayacak.

Merkez Bankası tarafından faiz kararının hemen ardından yapılan açıklamada, "Parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi ve

kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırmak amacıyla Türk Lirası depo alım ihaleleri düzenlenecektir." denildi.

Merkez Bankası'ndan Türk Lirası için yeni adımlar resim: 0

Sadeleşme adımı

Merkez Bankası, sadeleşme adımları kapsamında bankalar ve bazı finansal kuruluşların yabancı para yükümlülükleri için yüzde 5 olarak uygulanan menkul kıymet tesisi oranını yüzde 4'e indirecek.

Yapılan açıklamaya göre ayrıca 29/12/2023 tarihinde sonlanacak olan kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisine ilişkin geçici uygulama 6 ay süre ile uzatılacak.

Deprem bölgesiyle ilgili karar

Depremin olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla deprem bölgesine kullandırılan kredilerin menkul kıymet tesis uygulamasından muafiyetine yönelik hususlar da Haziran 2024'e kadar devam edecek.

Merkez Bankası açıklamada TL mevduatın önceliklendirilmesine ilişkin politikalar kapsamında TL mevduatı destekleyici adımlar atmaya devam edeceğini belirtti.

Yorumlar
Kalan Karakter 800